szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csökkent a magyar kiskereskedelmi forgalom augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi turisták hiánya mellett az is betett a forgalomnak, hogy sokkal kevesebbet tankoltak az emberek idén nyáron, mint egy éve.

Csökkent a magyar kiskereskedelmi üzletek forgalma idén augusztusban, a naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékos volt a visszaesés – számolt a Központi Statisztikai Hivatal.

A csökkenő tendencia úgy jött ki, hogy sokkal kevesebb üzemanyagot vásároltak az emberek, mint egy éve ilyenkor, minden más üzletben pedig csak minimális volt a növekedés.

A benzinkutak forgalma 4,5 százalékkal lett kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma pontosan ugyanannyi volt, mint 2019 augusztusában, ahogy az élelmiszer jellegű vegyes üzleteké is.

A nem élelmiszer kiskereskedelem forgalma minimálisan, 1,2 százalékkal nőtt. Gyógyszerből, gyógyászati termékekből és illatszerekből 2,4, iparcikkekből 1,9 százalékkal többet vettek. Minden más viszont lehúzta az átlagot. A könyvek forgalma 3,2, a bútoroké és műszaki cikkeké 6,9, a ruháké és cipőké 8,4 százalékkal csökkent, a használtcikk-üzletekben pedig 17 százalékkal esett vissza a forgalom.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 28 százalékkal bővült. Az, hogy kétszámjegyű ott a növekedés, nem annak tudható be, hogy a járvány miatt többen akarnak a neten vásárolni, hónapról hónapra kétszámjegyű a növekedés már évek óta, a koronavírus tavaszi első hullámában ennél sokkal nagyobb emelkedést mértek.

Az év első nyolc hónapjában összesítve mindössze 0,9 százalékkal volt nagyobb a boltok forgalma, mint 2019. január–augusztusában.

Virovácz Péter, az ING elemzője úgy kommentálta az adatokat: negatív meglepetést okozott a kiskereskedelem, a piaci várakozás az volt, hogy jelentős növekedésről érkeznek számok. Szerinte a visszaesés fő oka az volt, hogy sokkal kevesebb külföldi turista jött, mint tavaly augusztusban, azaz kevesebben költötték a pénzüket a magyar boltokban. Az elemző szerint az azért pozitívum, hogy a júliusihoz képest már javultak a számok, az pedig nagyon valószínű, hogy április–júniushoz viszonyítva július–szeptemberben minden idők legnagyobb negyedéves növekedése jön, de „az első felpattanást követően egyre mérsékeltebb ütemben zajlik a gazdasági kilábalás”. Ha pedig a munkaerőpiaci támogatások kifutnak és ősztől csökken a rendelkezésre álló jövedelem, az tovább lassíthatja a növekedést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

A túlélésért küzdenek a boltosok Ferihegyen

Elképesztő mértékben visszaesett a forgalom a koronavírus magyarországi megjelenése óta. Átlagosan az üzletek harmada most is zárva van, de akadnak, akik egy pillanatra sem csuktak be, illetve időközben újra kinyitottak. Körbenéztünk Ferihegyen, hogyan fest a reptér a járvány második hullámának idején.

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Feljelentették Orbánt a volt miskolci polgármester temetése miatt

Feljelentették Orbánt a volt miskolci polgármester temetése miatt