szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Mfor.hu szerint a következő években is a magánegészségügy térnyerése várható.

A vitatott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt nézte át az Mfor.hu az ismertebb magán egészségügyi cégek 2019-es beszámolóit. A portál változatos eredményeket talált (a milliárdos profittól a félmilliárdos veszteségig mindenre akad példa), összességében viszont elmondható, hogy a fizetős egészségügy a következő években is hasonló ütemben fejlődik/bővül tovább.

Érdekesség, hogy a legnagyobb magánszolgáltató valójában nem is gyógyítással foglalkozik, hanem laborvizsgálatokkal. Ez az osztrák hátterű Synlab Hungary Kft., amely tavaly rekordévet zárt: 14 milliárd forintos forgalom 813 millió forintos nyereséghez volt elég, ezt azonban nem vették ki a tulajdonosok. A Synlabot még a járvány kezdeti időszakában jelölte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) PCR-vizsgálatok elvégzésére.

Írnak a Magyarországról indult, de máig magyar központú Affideáról is, amely szintén rekordévet zárt 2019-ben. Az Affidea ma már nemcsak Magyarország, de Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója is, 16 ország több mint 246 egészségközpontjában évente 13 millió képalkotó vizsgálatot végezve lát el 4,4 millió pácienst.

A holland hátterű cégről az is tudható, hogy tavaly 11 milliárd forintos forgalmat ért el, ami már több mint 1 milliárd forintos nyereséget eredményezett. Osztalék azonban nem volt.

Szintén rekordévet zárt a Budai Egészségközpont: a cégnek 2015-ben még 4,7 milliárd forint bevétele volt, tavaly már 8,9 milliárd forint. A magánegészségügyi intézménynek két tulajdonosa van, az OTP-vezér Csányi Sándor egyik cége, és a Varga Péter által vezetett Medicomp Kft. Az egészségközpont 221 millió forintos profitot ért el tavaly, de osztalék itt sem volt. Hozzátesszik: a cég legnagyobb dobása az volt tavaly, hogy már a volt állami tulajdonban lévő kórházépületet is megvették mintegy 4 milliárd forintért az államtól.

A nagyok közé tartozik a Duna Medical Center is, ahol látványosan növekvő bevétel ellenére a cég stabilan veszteséges: ezúttal 553 millió forintos mínusz jött össze a Hollandiában bejegyzett tulajdonosnak. Kiadási oldalon főleg a bérleti díj ugrott meg (700 millió forintról 838 millió forintra), valamint a bérköltségek növekedtek jelentősen (704 millió forintról 767 millió forintra).

A Doktor24 cégcsoport is előrébb lépett: idén január óta már részvénytársaság formában tevékenykedik, tavaly pedig – még Doktor24 Medicina Kft. néven – 1,1 milliárd forint árbevételt ért el a 2018-as 755 millió forint után. A profit 38 millió forint lett, osztalékból pedig 130 millió forint szavaztak meg a tulajdonosok. Ezek között van például a volt SZDSZ-elnök Kóka János is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány