szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Új kockázatra hívta fel a figyelmet a pekingi Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Vajon Vuhanban is ez volt a helyzet? – teszi fel a kérdést ártatlan arccal a Global Times.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Külföldről érkezett fagyasztott élelmiszerek miatt kapta meg sok kínai a Covid–19-fertőzést Pekingben, Csingtaóban és a kelet-kínai Santung tartományban – írja a pekingi vezetés véleményét tükröző angol nyelvű portál. A Global Times beszámol arról, hogy a szakértők között ezek a friss esetek gyanút ébresztenek: lehet, hogy Vuhanban is ez történt egy évvel ezelőtt? A kínai nagyváros halpiaca ugyanis szintén szoros kapcsolatban áll a hűtőiparral, mert Vuhan jó messzire van a tengertől, ahonnan a halak és rákok nagy része érkezik.

Arra, hogy a vírus hűtött élelmiszerrel érkezett volna Vuhanba, semmilyen bizonyíték sincsen – hangsúlyozza a Global Times, amely olyan szakértőket is idéz, akik szerint ilyen nagy fertőzési hullámot nem válthatott ki a fagyasztott élelmiszerrel érkező vírus.

A hűtőlánc és a vírus

A pekingi egészségügyi hatóság hosszasan foglalkozik azzal, miképp lehetne megakadályozni azt, hogy egy Covid-pozitív munkás révén sokan megfertőződjenek, akik a fagyasztott termékekből vásárolnak. A rakodómunkások eddig nem védekeztek különösebben a vírus ellen, de ezentúl ez másképp lesz. Nemcsak maszkot és kesztyűt kötelesek viselni, de speciális védőruhát is. Csingtao város helyettes polgármestere ugyanis elmondta: a vírus képes sokáig fennmaradni a fagyasztott áruk felszínén.

A vuhani egyetem fertőző betegségek intézetének helyettes igazgatója ugyancsak arról beszélt a Global Timesnak: "lehetséges, hogy a koronavírus így érkezett a városba". Jang Csangcsiu ugyanakkor azt is elmondta:

nem találtuk meg azt a fertőzési láncot, amely a denevértől az emberig terjed. Ezért tovább kell folytatni a kutatásokat: meg kell vizsgálni más állatokat, köztük a tengerieket is.

A hongkongi egyetem biológus professzora viszont úgy nyilatkozott a Global Timesnak, hogy a hűtőlánchoz kapcsolódó fertőzések eddig nem okoztak komoly járványt. A fagyasztott élelmiszerlánc több mint 3 millió munkását tesztelték, és csak 22 pozitív esetet találtak.

Kína fő járványszakértője is megszólalt: emlékeztetett rá, hogy kezdetben a Covid–19-fertőzés a halpiac kereskedőit érintette. Vu Zunjou hangsúlyozta: nem szabad elsietett következtetéseket levonni, amíg nincs tudományos vizsgálati eredmény a fertőzés eredetét illetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen