szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kevesebb személyes találkozást és gyorsabb ügyintézést szeretne a gazdaságvédelmi operatív törzs elérni, ehhez pedig egy olyan javaslatot tettek, amelyet fél éve megígért a kormány, valamint öt olyat, amely a digitalizáció terjedésével a járványtól függetlenül is időszerűvé vált már.

Varga Mihály hétfőn azt ígérte, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs keddi ülése után jelenti be az újabb gazdasági döntéseket. Akkor még csak annyit mondott el a pénzügyminiszter a részletekről, hogy ezek egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszik majd a pénzügyek intézését.

Kedden kora délután a pénzügyminiszter a Facebookon jelentette be a hatpontos javaslatcsomagot. Az intézkedések a következők:

  • Ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is,
  • az elektronikus banki ügyintézést kiterjesztik,
  • a földhivatali ügyintézésben is több iratot benyújthatunk elektronikusan,
  • díjmentessé válhat széles körben az ingatlanok értékbecslése is, ezt egy erre létrehozott adatbázis alapján végzik el a bankok,
  • az ingatlanügyekben a közjegyzői közreműködést is felgyorsítják és egyszerűsítik,
  • a bankszámláknál pedig bevezetik a digitális dokumentumkezelést.

Vagyis a most bejelentett hat pont közül az első olyan, amelyet már áprilisban megígért a kormány, a többi ötre pedig előbb-utóbb amúgy is sor került volna, ahogy terjed a digitalizáció – természetesen ettől még jól jön a járvány visszaszorítása szempontjából is az, hogy csökkentik a személyes ügyintézést.

A bejelentések több ponton is homályosnak tűnhetnek, de a miniszter kétperces videóbejelentkezésében a részletszabályokra nem tért ki, azokra várni kell, amíg rendelet lesz a tervekből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

Elektronikus fizetés: a kormány felült a száguldó vonatra

A kormány alaposan felpörgeti az elektronikus fizetési lehetőségek elérhetőségét. Még szerencse, hogy a nem kártyás elektronikus fizetési módok épp robbanás előtt állnak, a Mastercard pedig hónapokkal korábban kártyaterminál-szaporítási programot indított.

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak