szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Budapest és Varsó főpolgármestere együtt jelentette be, hogy az EU segítségét kérik a magyar és a lengyel kormány felelőtlen politizálása miatt. Közben Brüsszelből mindkét vétóval fenyegető kormány egyértelmű üzenetet kapott. Az uniós források elköltését pedig már Magyarország és Lengyelország nélkül tervezik.

A lengyel és a magyar kormány álláspontja nem egyezik meg a lengyel és a magyar nép véleményével, amikor az uniós költségvetés és a helyreállítási alap megvétózásáról van szó – mondta közös sajtótájékoztatóján a budapesti és a varsói főpolgármester. Hozzátették, hogy mindketten elítélik ezt a politikát, amikor sorsfordító időkben a lehetőséget veszik el az emberektől. “Végtelenül szomorúak vagyunk, hogy az összefogás idején a magyar és a lengyel kormány a háborút választotta. Nemcsak a járvánnyal, nemcsak a válsággal harcolnak, de háborúban állnak azokkal a lehetséges szövetségeseikkel is, akik a legtöbbet tették azért, hogy a nemzeteink le tudják győzni a járványt.

A magyar és a lengyel kormány sajnos háborúban áll az önkormányzataival, pedig a helyben választott és a helyi polgárokhoz legközelebb lévő kormányzati szereplők nélkül nem lehet kezelni sem a járványt, sem a válságot”

– mondta Karácsony Gergely. Egyúttal jelezte azt is, hogy a két ország számos önkormányzata továbbra is kapaszkodik az európai intézményekbe. Éppen ezért 249 helyhatóság nevében levelet írtak az EU vezetőinek, amelyben azt kérik, hogy nyissanak meg közvetlen hozzáférést a helyreállítási alap forrásaihoz. Jelezték, hogy ami a magyar és a lengyel kormány számára elfogadhatatlan, az nekik természetes.

Valamennyien tiszteljük a jogállamiságot. Hiszen ez tartalmazza azokat az értékeket, amelyek az európai közösséget együtt tartják. Ha nincsenek közösen elfogadott értékek, alapelvek, akkor a közösség egyre gyengébb lesz"

– mondta Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere. Kijelentette azt is, hogy a települések nem lehetnek áldozatai a kormányok felelőtlen viselkedésének, ezért olyan uniós mechanizmus elfogadását és bevezetését kérik, amely áthidalja ezt a nehézséget. Trzaskowski elképesztőnek nevezte, hogy míg más országok eurómilliárdokat költhetnek saját gazdaságuk megsegítésére, addig a magyarok és a lengyelek elesnek ettől a lehetőségtől.

Brüsszeli ultimátum a V2-eknek

Egy magas rangú diplomata azt közölte Brüsszelben, egyértelmű felhívást intéztek a magyar és a lengyel kormányhoz, hogy legkésőbb kedden tisztázzák álláspontjukat a költségvetés és a helyreállítási alap blokkolásával kapcsolatban. Amennyiben nem változik Budapest és Varsó hozzáállása, a járvány utáni gazdasági talpra állást szolgáló 750 milliárd eurós alapot, más együttműködési formában hozza létre a 25 tagállam. Ez természetesen azt jelenti, hogy ez a két ország kimarad ebből a lehetőségből. Sőt, ebben az esetben az is könnyen elképzelhető, hogy a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozón szóba sem kerül a kérdés, tekintettel arra, hogy az nem tartozik mind a 27 tagállamra.

Indul a vészforgatókönyv

A 2021-re vonatkozó költségvetés ügyében még pénteken egyetértésre jutottak a tagállamok a jövő évi számokat illetően. Természetesen ezt is bonyolítja a magyar-lengyel vétó. A megállapodás ugyanis csak akkor léphet érvénybe, ha elhárul a vétófenyegetés. A jövő évi büdzsé elindításának előfeltétele, hogy legyen a hétéves keretköltségvetésről is megállapodás, ami most még hiányzik. Az uniós alapszerződések értelmében a költségvetési egyeztetési időszak minden évben december 7-én zárul le. Mivel most hiányzik a tagállamok együttes akarata, ezért ettől kezdve az Európai Bizottságnak egy másfajta költségvetést is elő kell készíteni a következő évre. Ez az idei büdzsét veszi alapul és annak 1/12-ed részét biztosítja hónapról hónapra. Ugyanakkor ebből olyan lényeges kiadások hiányoznak, mint például a kohéziós források. A költségvetési alkura továbbra is lehetőség van, egészen december 31-éig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött