szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

750 ékszerüzletet akar megszüntetni és 6000 embert kirúgni az alapító atya ükunokája, Robert Buchbauer, aki jelenleg a 125 éves céget vezeti. A család jelenlegi feje azon a véleményen van, hogy a kínai konkurencia miatt drágább és exkluzívabb ékszereket kell kínálni a vásárlóknak, de sok családtag szerint "ezzel zátonyra futna a hajó".

"Újra kell gondolnunk az egész termékskálánkat, az egész Swarovski-bizniszt" - nyilatkozta az AFP-nek Robert Buchbauer.

Az ok kivételes nemcsak a koronavírus-válság: a vállalatnak egyre inkább szembe kell néznie a kínai konkurenciával, amelynek ékszerei ugyanolyan szépen csillognak, viszont pont százszor olcsóbbak. A két tényező miatt rohamtempóban esnek vissza az eladások: tavaly 2,5 milliárd font (mai árfolyamon mintegy 1000 milliárd forint) volt a cég forgalma, idén már csak 1,7 milliárd fontra (kb 680 milliárd forint) számítanak.

Buchbauer javaslata szerint a jövőben a cég átállna a drágább, exkluzívabb termékekre, aminek keretében a jövőben nem árusítanának például manikűrkészleteket vagy mobiltelefontokokat. Az exkluzívabb termékek eladásához viszont jóval kevesebb bolt és ember kell. Az elbocsátások már meg is kezdődtek: idén 1200 embernek mondtak, illetve mondanak fel, ám az elnök-vezérigazgató összesen 6000 elbocsátással számol. És 750-el kevesebb üzlettel.

"Ha nem ezt az utat választjuk, akkor a vesztesek közé kerülünk" - hangsúlyozza a Swarovski ükunoka. Ám sok rokon épp ellenkezőleg úgy véli: a vevők nem követik majd az elképzeléseket, mert nincs pénzük a drágább ékszerekre. Vagyis a tervvel úgy veszítenének el sok hűséges vásárlót, hogy közben nincs esély megnyerni újakat. A cégben működő szakszervezet sincs oda az ötletért, mondván, "a gazdagok nem Swarovski ékszereket vásárolnak, hanem gyémántot".

Ugyanakkor Buchbauer mögött állítása szerint felsorakozott a részvényesek 80 százaléka. Igen ám, de az ellentábor szerint a 20 százalékos támogatottságuk vétójogot biztosít a számukra. Éppen ezért készek bírósághoz is fordulni, és azt is el akarják érni, hogy távozzon a cég jelenlegi vezetője. Paul Swarovski mindezt úgy fogalmazta meg: "A kapitányt, aki zátonyra akarja futtatni hajóját, nem szabad a kormánykerék mellett hagyni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Várkonyi Andrea: A párom Mészáros Lőrinc, ami eddig sem volt titok, most meg pláne nem az

Várkonyi Andrea: A párom Mészáros Lőrinc, ami eddig sem volt titok, most meg pláne nem az

Fülöp herceg temetésén „kísérteties” pillanatok voltak, mondja a királyi család egyik tagja

Fülöp herceg temetésén „kísérteties” pillanatok voltak, mondja a királyi család egyik tagja

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről