szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szilveszter napján kis időre 365-re is gyengült a forint, de egy kicsit erősödött az év utolsó óráiban.

December 31-e reggelig folytatódott a forint két hete tartó gyengülése, akkor egy rövid időre át is lépte a 365-ös határt a forint/euró árfolyam. Délelőtt 11 után azonban erősödni kezdett, így 2020 utolsó óráiban 362 forintot kellett fizetni egy euróért.

Az eredeti 2020-as költségvetés szerint 320,9 kellett volna, hogy legyen az árfolyam - ezt az év folyamán egyetlen alkalommal sem sikerült még csak megközelíteni sem.

Egy éve ilyenkor 329 forintba került egy euró, azóta sem volt olyan erős a forint. Januárban és februárban folytatódott az akkor már évek óta tartó lassú, de folyamatos gyengülés, a tavaszt 335-ös árfolyamon indította - vagy ahogy az MTI fogalmazott, "történelmi csúcsra erősödött az euró". Onnan a járvány okozta bizonytalanság miatt zuhanni kezdett, majd az egészre még egy lapáttal rátett az, hogy a kormány hetekig csak ígérte, hogy majd bejelent valamit a gazdaságpolitikáról. A történelmi mélypontot április 1-jén érte el a forint, akkor 369,5 forintba is került egy euró.

Miután a kormány csak előállt a válságkezelő csomagjával, és hamarosan az is kiderült, hogy a járvány első hullámát az egészségügyünk kevés kárral megúszta, a nyár nagy részét a 345-350 közötti tartományban töltötte a forint. De ahogy egyre inkább lehetett látni, hogy a második hullám súlyos lesz és komoly gazdasági károkat is okozhat, úgy menekítette egyre több befektető a biztonságosabb euróba, dollárba vagy aranyba a pénzét, így szeptember végére már újra 365-nél járt az árfolyam. Kevés kilengéssel azóta is azon a szinten maradt.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Elsodort egy babakocsit egy 92 éves nő Ausztriában, majd megállás nélkül továbbhajtott

Elsodort egy babakocsit egy 92 éves nő Ausztriában, majd megállás nélkül továbbhajtott

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.