szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiányos tájékoztatást kaptak a károsultak a kártérítési igényről, többeknek nem küldték ki a díjfelszólító levelet, rossz volt a panaszkezelés, nem volt megfelelő vírusvédelem az informatikai rendszerben – egyebek mellett ezt állapította meg az MNB, miután vizsgálatot tartott a Groupama Biztosítónál.

Összesen 49,5 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (NMB) a Groupama Biztosítóra. A vizsgálat a 2017 májusa utáni időszakot tekintette át. A jegybank több hiányosságot is feltárt.

A biztosító több esetben hiányosan tájékoztatta az ügyfeleket a termékismertető egyes kötelező tartalmi elemével összefüggésben.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításánál (kgfb) a díjfelszólító leveleket több alkalommal nem küldték ki, a károsultak pedig a kártérítési igényükkel kapcsolatban hiányos tájékoztatást kaptak, és volt, akinél teljesen elmaradt ez a tájékoztatás.

A Groupama több alkalommal nem vett fel jegyzőkönyvet a szóbeli ügyfélpanaszokról, a panasznyilvántartásában sem rögzítette őket, és hiányosságok adódtak a telefonos panaszok kezelésénél is. Ugyancsak sérültek a panaszok teljes körű, határidőben történő megválaszolására, illetve a jogorvoslati tájékoztatásra vonatkozó jogszabályi előírások.

Szabálytalanságokat találtak az informatikai rendszerekben is: a Groupama nem megfelelően végezte el a tesztkörnyezetben felhasznált adatok anonimizálását, és nem rendelkezik a vírusok és más rosszindulatú programok elleni, a rendszerbiztonsági kockázattal arányos védelemmel.

Emellett az is kiderült, hogy

  • a biztosító a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítási állománykezelése során nem minden esetben tartotta be a kötvény előállítására és annak kiküldésére rendelkezésre álló határidőt,
  • kgfb-i esetében többször megsértette a kár- és kötvénynyilvántartó, illetve az üzembentartó felé fennálló tájékoztatási kötelezettségét,
  • az élet és nem-életbiztosítási termékeknél nem kielégítő módon határozta meg, milyen alapos okokkal lehet szerződési feltételeket egyoldalúan módosítani.

A Groupamának a legtöbb jogsértés kapcsán június végéig kell beszámolnia az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 39,5 millió forint felügyeleti és 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a biztosítóra.

Azt azért hozzátették: a feltárt szabálytalanságok alapvetően nem befolyásolják a biztosító megbízható működését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majdnem másfél év börtönt kapott a férfi, aki a nyílt utcán rugdosta élettársát Tatabányán

Majdnem másfél év börtönt kapott a férfi, aki a nyílt utcán rugdosta élettársát Tatabányán

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Nagyot ment a Richter 2020-ban