szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

57 éves korában szívroham következtében meghalt Benjamin de Rotschild, a család svájci bankjának tulajdonosa. A pénzintézetet azonban már 2015 óta neje, Ariane de Rotschild vezeti – írja a Forbes.

"Csakis a fiaim vezethetik a bankot. Kizárólag férfi örökösök állhatnak a bankok élén"

– hangsúlyozta végrendeletében az alapító, Mayer Amschel Rotschild 1812-ben. Mayer Amschel Frankfurtban kezdte a pályafutását, de tevékenysége hamarosan szinte egész Európára kiterjedt. A legsikeresebb a Nathan Rotschild által 1810-ben alapított londoni bank lett, mely a waterlooi csata után az európai pénzvilág meghatározó tényezőjévé vált.

Ők voltak például a Habsburgok pénzügyi tanácsadói és hitelezői. Az államkötvényt tulajdonképp ők találták ki, lefektetve a kibocsátás nemzetközi szabályait – emlékeztet a Forbes. Ez a Rotschild bank máig igen aktív: korábbi elnökét, Evelyn de Rotschildot Erzsébet királynő lovaggá ütötte 1989-ben.

Rotschildok jogi háborúja

A most elhunyt Benjamin de Rotschild (képünkön) a svájci bank élén állt, és névhasználati vitába szállt a híresebb brit ággal még 2015-ben. Három évvel később megegyezéssel zárult a Rotschild család jogi háborúskodása. Miben állapodtak meg? Abban, hogy önmagában a Rotschild nevet egyikük sem használhatja.

Így lett a svájci bank neve Edmond de Rotschild, amely abban különbözik a brit pénzintézettől, hogy elsősorban magánvagyonok gyarapításával foglalkozik. És jól végzi, mára több mint 190 milliárd dollár lett a rájuk bízott vagyon értéke.

A Forbes milliárdoslistáján a most elhunyt Benjamin de Rotschild 1,4 milliárd dollárral szerepel.

Benjamin James de Rotschild leszármazottja volt. James alapította a párizsi bankházat, melyben fiatal korában Emmanuel Macron francia elnök is dolgozott.

Az első nő egy Rotschild bank élén

Az 56 éves Ariane igazi világpolgár: San Salvadorban született, ahol édesapja egy nagy gyógyszergyárat képviselt. Később a család Bangladesbe, Kolumbiába és Kongóba (Zaire) költözött.

Tanulmányait a híres Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében végezte, de később New Yorkban is tanult. 1999-ben ment nőül a most elhunyt Benjamin de Rotschild báróhoz. Négy lányuk született.

Ariane de Rotschild ugyanakkor kezdetben nem pénzügyekkel foglalkozott a Rotschild családban, hanem a híres borgazdaságokkal, éttermekkel, szállodákkal. Végül 2008-ban került be az Edmond de Rotschild igazgatótanácsába, ahol azután 2009-ben alelnökké választották.

2015 januárjában lett Ariane de Rotschild a végrehajtó bizottság elnöke vagyis ettől kezdve ő irányította az Edmond de Rotschild bankházat. 2019-ben az igazgató tanács elnökévé választották, az operatív vezetést, azaz a vezérigazgatói posztot átadta Vincent Taupin-nek.

Ariane de Rotschild fontosnak tartja a környezetvédelmet és a szociális gondoskodást: az Edmond de Rotschild alapítvány ennek érdekében tevékenykedik, nem feledkezve meg a Rotschildok régi hagyományáról sem, a művészetek támogatásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén

Rakétákkal támadták a bagdadi amerikai nagykövetséget

Rakétákkal támadták a bagdadi amerikai nagykövetséget

Vidnyánszky: Az SZFE felmondó tanárai a leggonoszabbul jártak el

Vidnyánszky: Az SZFE felmondó tanárai a leggonoszabbul jártak el