szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Drasztikus lépésekről beszéltek a BBC-nek.

A Brexit számtalan kellemetlen mellékhatással járt már eddig is: írtunk arról, hogy az Egyesült Királyság EU-ból való távozásának első vesztesei a brit kamionosok, akik egy sonkás szendvicset sem vihetnek át a határon, de a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok miatt az élelmiszer-kereskedők sincsenek könnyű helyzetben, volt, aki arról panaszkodott, hogy több tonna húst kellett kidobnia.

Most pedig a BBC számolt be az újabb váratlan fordulatról: brit kereskedők azon gondolkodnak, hogy inkább elégetik azokat a termékeket, például ruhákat, amiket az EU-ból küldenének vissza nekik, minthogy visszaszállítsák az országba. Az ok természetesen a vámokban keresendő, amit akkor is fizetni kell, ha egy ilyen visszaküldésről van szó.

A visszaküldések oka pedig az, hogy január elsejétől sok uniós országban lakó vásárló meglepődött a rendelése átvételekor, hiszen a Brexit miatt új vámtétel jelent meg az összegben. Ők pedig sokszor úgy döntenek, hogy egyszerűbb visszaküldeni az árut, mintsem kifizetni a pluszköltséget.

A helyzet pedig komoly, a Statista szerint az online vásárolt áruk 30 százalékát inkább visszaküldik a vevők, mintsem kifizessék a plusz költséget. Márpedig ez sokba kerül, a BBC szerint volt olyan cég, amelyiknek 20 ezer fontjába, azaz mai árfolyamon több mint 8 millió forintjába került csak az, hogy visszavegye felgyülemlett áruját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három kilót ledobtak az új Bubiról

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen