szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két nagy hitelminősítő idén először értékelte a magyar gazdaságot.

Megerősítette a Fitch Ratings a magyar adósbesorolást: így az továbbra is BBB, stabil kilátással. Frankfurtban kiadott közleményében a hitelminősítő döntését azzal indokolta, hogy ez az osztályzat tükrözi a magyar gazdaság erős fundamentumait és erős bankszektorát, amely ellensúlyozhatja nem csak a magas (ám egyre jobb összetételű) államadósságot, de a kormány unortodox lépéseit is. A Fitch 2020-ra 6,6 százalékos visszaesést jósol (az ilyen adósosztályzatú országok mediánja ennél rosszabb, 6,9 százalékos), ami jóval rosszabb, mint az elmúlt hétben a kormány, az MNB és az Európai Bizottság által emlegetett 5-5,5 százalék közötti szintnél. A hitelminősítő idén 4,9, jövőre 5,2 százalékos növekedést jósolt.

A Standard and Poor's szintén péntek este közölte idei első felülvizsgálatának eredményét, amelyben megerősítette a BBB/A-2 besorolást, szintén stabil kilátással. A hitelminősítő 6,3 százalékos GDP-esést kalkulált 2020-ra, erre az évre 4,6 százalékos, 2022-re pedig 3,5 százalékos növekedést, amely főleg a második félévben indulhat be - áll az indoklásban. A cég azt is előrevetíti, hogy bár jelentős EU-forrás érkezik, a kormány és az Európai Unió viszonya tovább romolhat, különösen a 2022-es parlamenti választások előtti időszakban.

Az utolsó felminősítés mindkét cégnél két éve történt. A Standard & Poor's egy fokozattal a jelenleg is érvényes "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról. A Fitch Ratings nem sokkal később ugyancsak egy fokozattal szintén "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar szuverén kötelezettségek osztályzatát az addigi "BBB mínusz"-ról.

Az S&P egy évvel ezelőtt a felminősítést előrejelző pozitívra módosította a magyar besorolás kilátását, ezt azonban alig két hónappal később, a koronavírus-járvány miatti első lezárás idején visszamódosította stabilra.

A magyar adósosztályzatok második idei felülvizsgálatára a Fitch július 30-át, az S&P augusztus 13-át jelölte ki.

A harmadik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody's Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki 2021-re: idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 26-án, másodszor szeptember 24-én kerül sorra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg