szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak nincs más eszköze, mint egy nyilvános jelentés arra, hogy nem tett eleget a felszólításuknak a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Nem hozza nyilvánosságra a milliárdos Kisfaludy pályázatokat elbírálók nevét a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – számolt be a hírről a K-Monitor. Ezt az MTÜ még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak sem volt hajlandó elárulni.

Az adatvédelmi hatóság honlapjára február 4-én került fel egy dokumentum, mely szerint egy bejelentő kifogásolta a hatóságnál, hogy az MTÜ nem válaszolta meg érdemben tavaly márciusi adatigénylését, hogy kik alkotják azt a „szakmai grémiumot”, akik a pályázati rendszeren kívül benyújtott támogatási kérelmek elbírálásában vesznek részt. 

Mivel az MTÜ érdemben nem válaszolt a közérdekű adatigénylést benyújtó személynek, a hatóság vizsgálatot indított. Az MTÜ szerint ezek az információk 10 évig titkosak, ugyanakkor az ügynökség szerint az igényelt adtok eleve nem szolgálnak a döntés megalapozásául, azok a támogatások megítélése szempontjából irrelevánsak. 

Azzal érveltek, hogy „kontrollálhatatlanná válhatna a döntéselőkészítésben résztvevő személyek külső megkereshetősége, amely a Magyar Turisztikai Ügynökség törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztethetné."

Az Adatvédelmi Hatóság bár nem fogadta el a Rogán Antal felügyelte, támogatásai során komoly összeférhetetlenségi ügyekbe keveredő ügynökség érvelését. Az MTÜ azonban nem tett eleget a felszólításnak, a Hatóságnak azonban nincs más eszköze, mint egy nyilvános jelentés.

Legutóbb a balatoni borász, Laposa Bence támogatási ügye kavart botrány: Laposa ugyanis a Balatoni Kör elnökeként listát adott az MTÜ-nek arról, kiket támogassanak és ő és pincészetei is jelentős állami támogatásban részesültek.

A 444.hu cikke is összegyűjtötte, milyen korábbi ügyek miatt is problémásak az MTÜ Kisfaludy programjának keretében kiosztott támogatások: a 2030-ig szóló, 300 milliárdos program támogatásainak első körében elsősorban a NER olyan kedvelt szereplői kaptak jelentős támogatásokat, mint a fideszes képviselők mellett Garancsi István, Hernádi Zsolt, Csányi Sándor közös cége, Széles Gábor vállalkozása, valamint egy Mészáros Lőrinchez kötődő ötcsillagos szállodája is nyert vissza nem térítendő támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta