szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Nincs turizmus, így a belső fogyasztást kellene felpörgetni.

A koronavírus-járvány egyik furcsa mellékhatása, hogy a polgárok jelentős része nem tudja elverni a pénzét, melyet korábban éttermekben, szórakozóhelyeken vagy színházakban költött el – írja a Le Figaro. Nem kis összegről van szó, mintegy 200 milliárd euróról.

Minden francia havi 276 eurót spórolt meg a koronavírus-válság idején

– ezt a számítást egy közvélemény-kutatásra alapozták, melyet az OpinionWay intézet végzett el. A spórolás mértékét az is jól mutatja, hogy csak 2020-ban a franciák több mint 130 milliárd eurót helyeztek el a bankszámlájukon. Ez a kétszerese a korábbi, válság előtti mutatónak Franciaországban.

Mindezért Bruno Le Maire pénzügyminiszter, aki már az újrakezdésen gondolkodik, arra buzdítja honfitársait, hogy ne spóroljanak tovább, inkább költsenek. Jelentős részben ettől remélik ugyanis a hazai kereslet növekedését. A turizmus elmaradása miatt pedig erre minden korábbinál nagyobb szükség van.

És hogy miért ez a nagy spórolás? Részben azért, mert nem tudták elkölteni, részben pedig azért, mert tartanak a jövőtől. Senki sem tudja ugyanis, hogy mikor ér véget a vírusválság. Azt pedig még kevésbé, hogy milyen is lesz az a szép új világ, amely a válság után kialakul. A pénzügyminiszternek mindenesetre rossz hír, hogy közvélemény-kutatások szerint a többség továbbra is aggódik, így nem várható nagy költekezés a közeljövőben sem.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"