szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Egyelőre a britek is maradnak.

Mindenki telefonálhasson úgy az Európai Unióban, mint a saját hazájában! 2017 óta érvényes ez a szabály, amelynek az Európai Bizottság most javasolta a meghosszabbítását, méghozzá tíz évre.

Miért volt szükség ennek a népszerű döntésnek a meghosszabbítására? 2022-ben lejár az eredeti roamingrendelet ötéves határideje, de nemcsak erről van szó – írja a párizsi Le Figaro. A mobilinternet használóinak egyharmada azt tapasztalja külföldön, hogy lassúbb a kapcsolódás, mint a saját hazájában. Az ok minden bizonnyal az, hogy 17-szeresére nőtt a mobil adatforgalom 2016 és 2019 között. 2016 volt az utolsó olyan év amikor még roamingdíjat számolhattak fel a telekommunikációs társaságok.

Thierry Breton, az EU ipari biztosa örvendezik a sikernek, de további árcsökkentést szeretne. "A roamingdíjak eltörlése az a siker, amely ezentúl már sarokköve az egységes uniós piacnak."

Az Európai Bizottság azt javasolja a nagy kommunikációs társaságoknak, hogy csökkentsék azokat a díjakat, amelyeket egymás között számolnak fel az internetes adatforgalomért.

A roaminggal kapcsolatban van egy másik fontos változás: a Brexit. Mit csinálnak a britek a kilépés után? A roamingdíjak eltörlése csakis a megmaradt 27 tagállamra vonatkozik, illetve rajtuk kívül Izlandra, Norvégiára és Liechtensteinre. A britek kikerültek a rendszerből, de egyelőre a legtöbb hazai szolgáltató még fenntartja azt Nagy Britanniában, és bár erre senki nem kötelezi őket, egyelőre nincs jele annak, hogy visszalépnének ebből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin