szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A varsói ukrán nagykövetség egyik attaséját már vissza is hívták, miután egy kisbuszban aranyat és nagy mennyiségű cigarettát találtak az ukrán vámosok a lengyel határnál – írja a Deutsche Welle.

A külügy minibuszát a lengyel–ukrán határon állították meg rutinellenőrzésre, amikor észrevették, hogy a konzuli hivatal attaséja nagy mennyiségű csempészárut próbál meg átjuttatni a határon. A diplomata nem volt kispályás csempész:

16 kiló arany és 8800 doboz cigaretta került elő a kisbuszból.

A cigaretta jóval olcsóbb Ukrajnában, mint Lengyelországban, ezért a határövezetben sokan próbálkoznak csempészettel. Ezenkívül a vámosok találtak még nagy mennyiségű eurót, dollárt és zlotyt is.

A kijevi külügy azonnal reagált

Dmitro Kuleba külügyminiszter a Facebookon közölte, hogy a diplomatát és a kisbusz sofőrjét azonnal visszahívták Varsóból. "Sosem fogok fedezni olyan gazembereket, akik a diplomáciai státuszt csempészetre, egyéni gazdagodásra használják ki" – írta az ukrán külügyminiszter.

Kuleba hangsúlyozta azt is, hogy szakítani akar a múlt rossz hagyományaival, amikor a háttérben intézték el a hasonló ügyeket.

A csempészet ügyében egyébként átfogó vizsgálat indult a varsói nagykövetségen, ahol sokan érintettek lehettek az ügyben. A többi között az attasé édesapja, aki korábban diplomataként szolgált Varsóban – írja a Deutsche Welle.

Nyitóképünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetemi campust alakítanának ki a Magyar Rádió volt épületében

Egyetemi campust alakítanának ki a Magyar Rádió volt épületében

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz