szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Pekingben feltételesen engedélyeztek a hatóságok egy olyan Covid–19 elleni oltóanyagot, amely minden korábbinál hosszabb védettséget adhat a vírus ellen – közölte a China Daily.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

65,7 százalékos hatékonyságú a CanSino Biologics és egy katonai kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina, amely 90,9 százalékos eséllyel kizárja a komolyabb megbetegedés lehetőségét. Mindezt egyetlen oltással – olvasható a kínai pártlapban.

Az Ad 5-nCov nevű vakcina egy genetikailag módosított adenovírust használ fel arra, hogy eljuttassa a sejtekhez azt az üzenetet, amely azután immunreakciót vált ki, és ily módon védettséget biztosít.

Csen Vej, a vakcina egyik kifejlesztője elmondta a pekingi állami televízióban, hogy miben is különbözik az új vakcina a korábbiaktól. "Az adatok azt mutatják, hogy egyetlen oltás is elég ahhoz, hogy féléves védettséget nyújtson a koronavírus ellen. Kifejlesztettünk azonban egy második oltást is, amellyel meg lehet hosszabbítani a védettség idejét akár két évre is."

Az új vakcina további előnye, hogy nem kell hozzá mélyhűtés: 2-8 fokon is szállítható. Kína ebből az oltóanyagból évente 500 milliót képes előállítani.

Ez már a negyedik oltóanyag, amelyet a koronavírus ellen létrehoztak Kínában. A három korábbi, melyeket a Sinovac és a Sinopharm fejlesztett ki, hagyományos elven működtek: elölt koronavírus felhasználásával. Emiatt Kínában nem ajánlották ezeket a vakcinákat 60 év fölött, szemben most kifejlesztett vakcinával – írja a China Daily.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este