szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év végén lejár az előzőleg kötött szerződés, így a társaság új partnert keres. A Népszava szerint ebben most is a Hungarikum Alkusz lesz a segítségükre.

Tárgyalásos eljárás keretében keres új biztosítót a BKV, e feladatban pedig újra a Mészáros Lőrinc-féle Hungarikum Alkusz lesz a segítségükre – írta a Népszava. A lap szerint a fővárosi cég – több más önkormányzati és állami vállalathoz hasonlóan – évek óta a Hungarikumot kéri fel a közreműködésre.

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. fő tulajdonosa a Keszthelyi Erik általa alapított Keszthelyi Holding, míg a kisebbségi tulajdonos – 2018 márciusa óta – Mészáros Lőrinc. A cég 2019-nem már 4,5 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el, 2,6 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel.

Frissítés
Cikkünk megjelenése után reagált a BKV Zrt., szerintük a vállalat menedzsmentje a biztosítási tender kapcsán nem kíván alkuszt bevonni az eljárásba, az eljárás pedig jelenleg a tárgyalási szakaszban van.

A BKV-nak azért van szüksége új biztosítóra, mert a UNIQA-val előzőleg megkötött, három évre szóló vagyon és felelősségbiztosítási szerződés az év végén lejár. A közlekedési társaság pedig jó előre nekilát új partnert keresni, aminek több oka is van: egyrészt törvény írja elő, hogy a cégnek folyamatos biztosítási kötelezettsége kell, hogy legyen, másrészt azért, hogy védjék a társaság 1700 milliárd forintra becsült értékű vagyonát.

Népszava szerint a BKV a korábbi évek gyakorlata alapján most is inkább kiterjesztett felelősség- és vagyonbiztosítást kötne. Ez ugyanis minden, a tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő járműre és vagyontárgyra kiterjed, így bármilyen káresemény – például baleset, vihar – esetén fizet a biztosító a szerződésben meghatározott limitösszegekig. Az óvatosság azért is indokolt, mert egyetlen CAF villamos totálkárosra törése, kiégése is több százmillió forintos kárt jelentene.

Az eljárás előzetesen becsült értéke közel 1,8 milliárd forint. A vagyonbiztosítás jelenlegi díja évi 174 millió forint, a teljes biztosítási díj pedig 2019-ben 458 millió forint, tavaly októberig 381 millió volt. A lap szerint a BKV újra csomagban (vagyis több biztosítást szeretnének egy szerződés keretében) szerződne három évre, egy éves hosszabbítási opcióval.

A BKV állítólag igen elégedett a társasággal, mivel a Hungarikum révén szinten tudják tartani a biztosítási díjat, holott a piacon jelentős áremelkedés volt az előző években. A fentebb említett UNIQA vagyonbiztosítási szerződést is szintén ők hozták tető alá 2018-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje