szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van, ahol milliós összeget vehet fel a vezető - derült ki a közérdekű adatigénylés után. Nem mindenki tesz így, Varga Judit miniszter például nem vesz fel pénzt a kuratóriumi elnöki poszt után.

Közérdekű adatigénylést adott be a DK az Állatorvosi-, a Miskolci-, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János-, a Soproni-, a Széchenyi István és a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványainak, hogy megtudja: mennyit keresnek az alapítványok kuratóriumi elnökei és felügyelőbizottsági tagjai.

Oláh Lajos közleménye szerint bár több alapítvány megtagadta a válaszadást (amiért perelnek), a kiadott dokumentumokból kiderült, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke, egyben Oláh megfogalmazása szerint "a NER egyik kedvenc ügyvédje", Böszörményi Nagy Gergely havi 1.205.000- Ft díjazásban részesül a munkájáért, de kuratóriumi tagként Scheer Sándor, a Fradi Aréna kivitelezője és Kopek Gábor miniszteri biztos szintén ennyi pénzt vihet haza.

A Professzorok Batthyány Körének elnöke, Náray-Szabó Gábor sem járt rosszul a Marek József Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjával: ő és kuratóriumi tagjai összesen 7,5 millió forintot keresnek havonta.

A DK közleménye szerint a Soproni Egyetemért Alapítványtól kikért szerződésekből az is kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumi tagja, Zambó János Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, Csóka Lajos Péter, a FAO Erdészeti Bizottságának elnöke és Dr. Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója ugyan nem kap tiszteletdíjat a munkája után, de Oláh szerint "politikai befolyást gyakorolnak ezekben a felsőoktatási intézményekben."

A Felügyelő Bizottság elnöke, Tóth Gábor, egyben az Ipolyerdő gazdasági és termelési vezérigazgató-helyettese, Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója és Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató-helyettese szintén nem kap díjazást munkája után, ahogy Varga Judit miniszter, a miskolci egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke sem.

A miskolci kuratóriumi tagok közül azonban Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Marie-Theres Thiell havi bruttó 1 millió forintot vihet haza, a felügyelőbizottsági tagok közül pedig Hornyák Lóránd, az OT Industries Zrt. (MOL) felügyelőbizottsági tagja és Rózsahegyi Ferenc, Sátoraljaújhely aljegyzője havi 800 ezer forintot keres.

Pontosítás: Marie-Theres Thiellről a DK azt közölte, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke, azonban egy éve nem tölti be ezt a pozíciót. A cikket ennek megfelelően pontosítottuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!