szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rettegnek a szakszervezettől, és érdekes módon feltűnt egy csomó Twitter-felhasználó, aki meg sajnálja rájuk a pénzt.

Alabamában megalakulni készül az első Amazon-szakszervezet, ami súlyosan aggasztja a dolgozókat kíméletlenül hajtó óriáscéget. A Bessemer városában lévő raktár dolgozói arról szavaztak, csatlakoznak-e az amerikai kereskedelmi alkalmazottak érdekvédelmi szervezetéhez; a szavazatok számolása még tart.

©

 A webáruház és tulajdonosa, Jeff Bezos közismerten ellenséges a szervezett munkássággal szemben, és a szakszervezetek ellen nemcsak a törvényhozók befolyásolását veti be, hanem a jelek szerint Twitter-fiókokat is hamisít.

A Twitteren feltűnt üzenetek egytől egyig arról szólnak, hogy a szakszervezeti tagság túl sokba kerül, és azt állítják - hamisan -, hogy azt minden alkalmazottnak kötelezően fizetnie kell. Ezenkívül egészen bizarr hangon magasztalják az állítólagos munkaadójukat.

A profilokról azonban hamar kiderült, hogy az arcképek ügynökségi, úgynevezett stock fotókból származnak, vagyis nem valós személyt takarnak. Volt olyan profil is, ahol a képet egy ismert fotógenerátorral csinálták.

Félelem és reszketés a szakszervezettől

A Twitter felfüggesztette a gyanús fiókokat, az Amazon pedig tagadja, hogy köze lett volna hozzájuk. Ugyanakkor a cég hivatalos megszólalásai éppen ilyen szinten mozognak, és kiolvasható belőlük, hogy az Amazon a szakszervezeti mozgalmat gyakorlatilag halálos veszélyként értelmezi. A szakszervezeti csatlakozásról szóló szavazást megelőzően a cég plakátokon, interneten, SMS-ben és kötelező állománygyűléseken győzködte az alkalmazottait arról, hogy szavazzanak nemmel. Ezenkívül napi tízezer dollárt fizetett szakszervezet-ellenes tanácsadóknak.

Ez nem meglepő, ugyanis a vállalat a nyugati világ egyik leghajtósabb foglalkoztatója. Az Amazonnál tapasztalt munkakörülményekről szóló beszámolók teljesíthetetlen kvótákról, rendszeres túlóráztatásról szólnak. A legutóbbi botrány pedig akkor pattant ki, amikor egy kongresszusi képviselő felvetette, hogy az Amazon futárjai palackokba vizelnek, mert nincs idejük megállni. A cég ezt először letagadta, majd elismerte, hogy a probléma létezik, noha szerintük az egész fuvarozó üzletágat érinti.

A szakszervezet, ha működni kezd, nyilván nemcsak a palacküggyel fog foglalkozni, hanem az alkalmazottak egyéb terhelésével is. Ez azonban vagy a vállalat profitját érintené fájdalmasan, vagy a webáruház árait, és azokon keresztül a fogyasztókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iskolanyitás körüli kavarás is bizonyítja, milyen szabadon értelmezi a kormány a nemzeti konzultációt

Az iskolanyitás körüli kavarás is bizonyítja, milyen szabadon értelmezi a kormány a nemzeti konzultációt

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik