szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NAV összesen 60 embert hallgatott ki gyanúsítottként az üggyel kapcsolatban.

Felszámolt egy számlagyárat működtető társaságot a NAV – közölte az ügyészség.

A vádhatóság közleménye szerint egy 45 éves férfi irányította a bűnbandát, amely 2017-től kezdve működtette a több cégből álló számlagyárat. A szervezet szolgáltatását olyan gazdasági társaságok vezetői vették igénybe, amelyek a számlagyár fiktív költségszámláival csökkentették a vállalkozásuk fizetendő adóját. A számlabefogadó cégek, cégcsoportok jellemzően őrző-védő, takarítási, illetve egyéb kereskedelmi tevékenységet végeztek.

A látszat kedvéért a fiktív számlákon szereplő összegeket elutalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt a bűnbanda tagjai tovább utalták külföldi bankszámlákra.

A közlemény szerint a bűnbanda rendkívül szervezetten és konspiratív módon dolgozott, több helyszínen is titkos irodát tartottak fenn.

A bűnszervezetként működő számlagyár több mint 6 milliárd forintos kárt okozott az állami költségvetésnek.

A NAV április 14-én összehangolt, országos akciót hajtott végre, amely során nagy mennyiségű bizonyítékot, bélyegzőket, számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le. A hatóság csaknem 60 embert hallgatott ki gyanúsítottként.

Az ügyészség 6 gyanúsított – köztük a számlagyárat működtető bűnszervezet vezetője, a számlagyár adminisztrátora, továbbá az egyik haszonhúzó cégcsoport két vezetője és könyvelője – letartóztatását indítványozta. A letartóztatásukról várhatóan ma dönt a nyomozási bíró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!