szerző:
Sztella Kiriakídisz
Tetszett a cikk?

A Covid–19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó uniós stratégia újabb védvonal a járvány elleni harcban – írja véleménycikkében Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagja.

A védőoltások száma fokozódó ütemben, napról napra növekszik szerte Európában. A múlt héten rekordmennyiségű – több mint 34 millió adag – biztonságos és hatékony oltóanyag érkezett a tagállamokba. És ahogy tovább növeljük gyártási kapacitásunkat és az oltóanyagok bevezetését, egyre több optimizmussal és reménnyel nézhetünk előre.

Jó úton haladunk afelé, hogy júliusban már a felnőtt lakosság 70%-a be legyen oltva.

Bár eddig a biztonságos és hatékony oltóanyagok kifejlesztése és bevezetése állt a koronavírus elleni küzdelmünk frontvonalában, nem csak az oltások szolgálhatnak számunkra védelemmel. Az oltási programok áttörést hoztak az életek megmentésében, de nem fognak egyik napról a másikra véget vetni a világjárványnak. Ez a vírus továbbra is velünk marad, és a fertőzötteknek továbbra is kezelésre lesz szükségük, akár kórházakban, akár otthonaikban. Ez nemcsak a vírus újabb és újabb változatainak megjelenése, hanem amiatt is különös jelentőséggel bír, hogy egyre több betegnél jelentkeznek súlyos és hosszú távú hatások, amelyek néha a fertőzés után hetekig vagy hónapokig tartó kezelést igényelnek.

Ezért – az oltások mellett – minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy megvédjük az európaiakat a Covid–19-től, és hatékonyabban kezeljük és gyógyítsuk a betegeket. A különféle terápiás készítmények döntő szerepet játszanak: felgyorsíthatják a gyógyulást, csökkenthetik a kórházi tartózkodások idejét, és életeket menthetnek. A terápiás készítményeknek köszönhetően a betegek könnyebben megküzdenek a vírussal, és enyhül a túlterhelt egészségügyi rendszereinkre nehezedő nyomás is. Ezért fokoznunk kell erőfeszítéseinket áttörést jelentő gyógyszerek kifejlesztése és a legígéretesebb terápiák azonosítása érdekében.

Hogy a fejlesztés, a gyártás és a szállítás felgyorsítása céljából egyesíteni tudjuk erőinket, új uniós stratégiát indítunk a Covid–19 elleni terápiás készítményekre vonatkozóan. Már zajlanak a kutatások, és bár az EU-ban és világszerte több tucat projekt van folyamatban, még csak egyetlen engedélyezett Covid–19-gyógyszerrel rendelkezünk az EU-ban. Stratégiánk azt igyekszik biztosítani, hogy októberig három olyan új és hatékony gyógyszert fejlesszünk ki és engedélyezzünk, amelyek képesek megváltoztatni a koronavírus-járvány alakulását.

Három koronavírus-gyógyszert engedélyezhet az Európai Bizottság októberig

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

Ez ambiciózus, de megvalósítható cél – amelyre mindenképp szükség van. Ha valamit megtanultunk az előző év során az az, hogy az EU-n belüli együttműködés az egyetlen módja annak, hogy valódi eredményeket érjünk el és változást hozzunk polgáraink életébe. Stratégiánk erőssége a közös, összehangolt lépésekben rejlik majd, a kutatástól, fejlesztéstől, gyártástól, jóváhagyástól és alkalmazástól kezdve egészen a gyógyszerek végső felhasználásáig.

Első lépésként támogatásunkról biztosítjuk a legígéretesebb terápiás készítmények kutatását és fejlesztését. Az uniós költségvetés felhasználásával rugalmas gyártási kapacitásokra irányuló beruházásokat fogunk mozgósítani, biztosítva, hogy a Covid19 elleni gyógyszerek az engedélyezésüket követően kellő mennyiségben rendelkezésre álljanak. A következő lépés az öt legígéretesebb gyógyszerjelölt azonosítása lesz, amelyek segíthetnek a koronavírus – jelenlegi és mutáns változatai – okozta megbetegedések kezelésében. Az ígéretes Covid–19-gyógyszerek feltérképezésének minden egyes lépése során támaszkodni fogunk az Európai Gyógyszerügynökség szakértőinek tudására. A fejlesztéssel és forgalomba hozatallal párhuzamosan gondoskodnunk kell arról is, hogy a tagállamok a lehető leggyorsabban hozzáférjenek az új terápiás készítményekhez – ehhez egyesítenünk kell tárgyalási pozíciónkat és gondoskodnunk kell a méltányos hozzáférésről. Készek vagyunk támogatni a tagállamokat abban, hogy 2021 végéig legalább három új engedélyezett gyógyszert beszerezhessenek. Ahhoz, hogy a gyógyszerek EU-szerte minél gyorsabban és igazságosabban eljuthassanak a polgárokhoz, együttműködésre és csapatmunkára van szükség.

A terápiák terén tett új lépéseink kiválóan példázzák azt az értéket, melyet a tervezett Európai Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság képvisel. Ha képesek vagyunk előrejelezni a kialakuló fenyegetéseket, rendelkezünk a válságmechanizmusok gyors aktiválásához szükséges alapvető egészségügyi erőforrásokkal és eljárásokkal, valamint erős, ellenálló egészségügyi rendszerek és ellátási láncok révén meg tudunk birkózni a világjárványok nyomásával, akkor orvosolni tudjuk az egészségügyi válságokra való felkészülés terén tapasztalható hiányosságokat. Amikor versenyt futunk az idővel, elébe kell mennünk a történéseknek.

A Covid–19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó uniós stratégia újabb lépést jelent azon cél felé, hogy életünk, gazdaságaink és társadalmaink visszaálljanak a régi kerékvágásba. Részét képezi továbbá egy erős és valódi európai egészségügyi uniónak, amelyben az uniós országok együtt készülnek fel és reagálnak az egészségügyi válságokra, és biztosítják, hogy rendelkezésre álljanak megfizethető és innovatív orvosi eszközök és készítmények, ideértve a Covid–19 elleni küzdelemhez szükséges gyógyszereket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!