Kiderült, mire jutott négy év alatt az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központ

A magyar agráregyetem rektora szerint hibázott a sajtó, amikor a neve miatt kigúnyolta a központot, mert igenis vannak eredmények.

  • HVG HVG
Kiderült, mire jutott négy év alatt az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központ

2021-ben alapították meg az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központot, a Telex pedig most megnézte, az elmúlt négy évben mire jutott az intézmény. A helyzetértékeléshez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorát, Gyuricza Csabát hívták segítségül.

Gyuricza szerint először is nagy hiba volt a magyar sajtó részéről, amikor az alapításakor a neve miatt kigúnyolták a kutatóközpontot, ugyanis annak létrejötte szerinte a közép-ázsiai agrárkapcsolatok kialakulásának alapját jelentette. Elmondása szerint a MATE azóta

  • közös mesterképzést hozott létre a Taskenti Egyetemmel,
  • miközben a szomszédos Kirgizisztánban agrárinnovációs központot,
  • Azerbajdzsánban pedig kihelyezett képzési intézményt alapítottak.

Miért annyira fontos a magyar kormánynak az üzbég krumpli?

Nagy magyar kormánydelegáció utazott Üzbegisztánba, hogy együttműködésről tárgyaljanak, ekkor alapították meg az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot. A brutális infláció, a járvány és egy elszabaduló élelmezési krízis miatt az üzbég kormánynak egyre égetőbb feladat, hogy javítsák valahogyan a mezőgazdaság teljesítményét, a magyar vezetők pedig azt remélik, hogy az itteni cégek kapnak majd jobb üzleti lehetőségeket a közép-ázsiai államban, ha most segítenek.

A rektor szerint ezek előtt a lehetőségek előtt a kutatóközpont létrehozása nyitotta meg az utat. Ez nem jelenti azt, hogy ne keresnének tőlünk nyugatra is ugyanilyen együttműködéseket, vannak például kétoldalú mesterképzéseik Ausztriával vagy Amerikával, és több évtizede már a közép-európai piacon is jelen vannak vetőmagjaikkal.

Gyuricza szerint a nemesített magyar krumplifélék nagy előnye a jelenleg Üzbegisztánban is használt nyugati fajtákhoz képest, hogy ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és jobban hozzá vannak szokva az országra jellemző szárazabb időjáráshoz, ezáltal pedig több terményt hozhatnának az elmúlt években komoly népességrobbanást mutató, és vele együtt nagy krumplifogyasztási felfutást produkáló üzbégeknek.

A magyar kormány segítene olcsóbbá tenni a krumplit Üzbegisztánban

Az árstopról is beszélgethetett Orbán Viktor és az üzbég elnök a mostani találkozójukon: az üzbég politikában évek óta fontos kérdés, hogy legyen elég krumpli elég olcsón, ezért is hozták létre tavaly az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot. Azóta pedig már folyik is a munka.

A MATE kutatói tehát a magyar burgonya elterjesztésében üzleti lehetőséget is látnak a közép-ázsiai piacon. Az egyetem részéről a projektet a vetőmagok és szaporítóanyagok forgalmazásával foglalkozó, profitorientált MATE Agrárcsoport Kft. viszi. Bevételt úgy termelhetnek, hogy ha az üzbég talajban és időjárásviszonyok között sikeresnek bizonyul a felszaporítás, a központ elkezdheti eladni a szaporítóanyagot a helyi termelőknek, akik licencdíjat fizetnek a magyar fajták után.

Gyuricza azt mondta, hat keszthelyi burgonyafajtából ötnek már 2023-ban sikeres lett a próbatermesztése, a rektor szerint azóta ezek az üzbég fajtajegyzékre is felkerültek, ami a forgalomba hozatal egyik feltétele. Az egyetem így arra számít, hogy 2026-ra az üzbég boltok polcain a magyar szaporítóanyagból termesztett krumpli is megjelenhet. Jelenleg a felszaporítás 1,7 hektáron zajlik, de jövő év végére a MATE már a tízhektáros célt tűzött ki maga elé.

A MATE egy másik célja az üzbég együttműködéssel egy új burgonyaféle fejlesztése lenne – ez ugyanakkor egyelőre csak jövőbeli terv. A rektor elmondta, hogy az együttműködés határozatlan időre szól, és ha sikeresnek bizonyul, még sokáig folytathatja a burgonyakutató központ a közös munkát. Varga Mihály jegybankelnök – akkor még pénzügyminiszteri pozícióban – 2024 tavaszán egyébként arról beszélt, hogy a kormány még szorosabbra fűzi a magyar–üzbég kapcsolatokat.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek