Tetszett a cikk?

Húsz kilométeres kerülőre kényszerülnek a rajkaiak, ha át akarnak menni a szomszédos Németjárfaluba, mivel a település határában lévő átkelőn az osztrákok nem engedik át a gépjárműveket - írja a kisalföld.hu


Rajka a schengeni határnyitást a szomszédos osztrák és szlovák faluval együtt ünnepelte, s akkor az osztrák falu képviselői ígéretet tettek, hogy nem fogják a későbbiekben korlátozni a behajtást az úton.„A Rajka és Németjárfalu között kialakult jó kapcsolat már évszázados, nagyon sok a rokoni szál is. A két település között hivatalos partnerkapcsolat is fennáll és az ottani polgármesterrel is nagyon jó a viszonyunk.
© kialföld.hu
Többször tárgyaltam már a település vezetőjével, aki korábban is ellenezte a tiltó táblát, ám a képviselő-testület végül másként döntött” - mondta el Bazsó Lajos rajkai polgármester a regionális hírportálnak. A polgármester hozzátette: „A helyiek félnek a megnövekvő teherforgalomtól, ám ezt lehetne korlátozni. Idegenforgalmi szempontból is mindkét település érdeke, hogy átjárható legyen itt a határ.”

A tiltást az osztrák település önkormányzata újratárgyalja és ígéreteik szerint nyárra valóban megnyílhat a határ.

MTI Világ

Kisebb incidens a sátoraljaújhelyi határátkelőnél

Kisebb incidens történt a zempléni Sátoraljaújhely és a szlovákiai Kisújhely közötti Ronyva-hídnál, a volt közúti, most gyalogos határátkelőnél. Ismeretlenek közlekedési táblákat szereltek le, a szlovák hatóság válaszul beton virágtartókkal szűkítette le az utat.

MTI Világ

Felesleges volt az osztrák riogatás Schengen után

Az osztrák belügyminiszter megítélése szerint nem volt igazuk azoknak, akik a bűncselekmények megszaporodásával riogattak a schengeni határellenőrzés megszűnése után. Csökkent a bejelentett bűnesetek száma januárban az előző év hasonló időszakához képest.

MTI Világ

Fico: nem szűntek meg a határok

"Ne keltsünk olyan benyomást, hogy a schengeni rendszer életbelépésével megszűntek volna a határok, s hogy a schengeni térség kiterjesztésével létrejött egy egységes terület, amelyen belül majd minden egybevegyül" - jelentette ki Robert Fico, szlovák kormányfő.

Átlépte a 30 milliós határt a franciaországi beoltottak száma

Átlépte a 30 milliós határt a franciaországi beoltottak száma

20 milliót szakítottak az unokázós csalók, de elkapták őket - videó

20 milliót szakítottak az unokázós csalók, de elkapták őket - videó

A foci-Eb második napjának eseményeit itt olvashatja el

A foci-Eb második napjának eseményeit itt olvashatja el