szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem ígér látványos változásokat Szalay Tamás, az EKF új kulturális igazgatója, aki a focinak köszönheti hogy bekerült a programba – a frissen kinevezett vezetővel a Baranya Megyei Online készített interjút.


Július elsejei hatállyal az EKF kulturális igazgatójává nevezte ki Szalay Tamást Mészáros András főigazgató. Szalay neve ismerősen csenghet, mivel ő már a pályázat megírásában is tevékenyen részt vett, az utóbbi időszakban pedig a Pécs2010 Menedzsment Központban a nemzetközi kapcsolatok vezetője volt. Most ő váltja a rekord idő alatt távozó Kiss Lászlót a művészeti vezetői poszton, aki a munkát 2007 őszén vette át a szintén távozó Méhes Mártontól.

Szalay Tamás a most készült interjúban elmondta: valódi párbeszédet akar kialakítani a kultúra szereplőivel és aktív részt kíván vállalni a pillérprogramok kidolgozásában. Látványos dolgokat egyelőre nem ígér, de azt igen, hogy a nyár hátralévő része az apróbb munkák elvégzésének ideje lesz, amely után majd reményei szerint megszületnek a kézzel fogható eredmények is. Új kezdetet következik elmondása szerint, amelyben a legfontosabbnak a hitelességet és a párbeszédet tartja.

Egy stabil ember: Mészáros András
főigazgató
© Stiller Ákos

 
      
Aggodalomra adhat azonban okot, hogy az eredeti győztes pályázatírók közül már senki sem erősíti a kulturális év mostani csapatának  a vezetését. Az EKF-től eddig hat vezető távozott: Méhes Márton művészeti igazgató nyitotta a sort, utána Takáts József stratégiai főtanácsadó és Tarrósy István általános igazgató következett, majd Kiss László művészeti vezető és Freivogel Gábor építész is távozott. Legutoljára pedig Czakó Zsolt arculattervező  mondott le posztjáról.

MTI Kult

Tovább csúszik a 2010-es pécsi EKF-program

Csúszás látható a 2010-es pécsi EKF-program előkészítésében, ezért a kormányzatnak és a projekt minden résztvevőjének segítenie kell a kapcsolódó beruházások megvalósításában - mondta az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága vidékfejlesztési albizottságának fideszes elnöke pénteken Pécsett.

hvg.hu Helyi érték

Soha nem látott útfelújítási roham kezdődik hitelből

Szűk egy évvel a pécsi kulturális év megnyitója előtt fog a tervek szerint elindulni a város hosszú évek óta halogatott útfelújítási programja. A projekt az Európai Beruházási Bank által korábban megítélt közel tízmilliárdos hitelkeret felét apaszthatja le.

Helyi érték

Egymillió turista lepi el Pécset

Lakossági fórumot tartottak tegnap este Pécsen, ahol a kulturális év szervezői mindenkit megpróbáltak megnyugtatni: a fő beruházások elkészülnek 2010-re és a baranyai várost minden valószínűség szerint el fogják lepni a turisták – írja a Pécsi Napilap.

Sorkövető Sorkövető

Valamit nagyon elszúrnak Pécsett

A hazai olimpia-, foci-Eb- és világkiállítás-rendezési tervek sorra buktak el. Sokan ezeket ma is fájlalják. Pedig elég a jóval kisebb szabású 2006-os Margit-szigeti úszó Európa-bajnokság blamázsközeli rendezését felidéznünk ahhoz, hogy kétségeink támadjanak a magyar istenadta szervezőkészsége felől. Az unió vállalt némi kockázatot, amikor Essen és Isztambul mellett elfogadta a magyar kormány által kiválasztott Pécs európai kulturális főváros (EKF) pályázatát. A bukás rizikója 2006 óta csak nagyobb lett.

MTI Kult

Elkészültek a pécsi koncertközpont tervei

Elkészültek a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részét képező konferencia- és koncertközpont engedélyezési tervei, amelyeket kedden, Pécsett mutattak meg a sajtó képviselőinek.

MTI Kult

Nem biztos, hogy megy Pécsre a U2

A U2 turnéit szervező cég csak egy későbbi időpontban akar és tud tárgyalni a világhírű zenekar esetleges 2010-es pécsi fellépéséről - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja