HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amikor a megszorítások feloldása után hunyorogva kilépünk otthonainkból, el lehet hinni, hogy megint minden jóra fordul – Helen Russell újságíró írása a karantén utáni Dániáról.

Koronavírus-világjárvány
Már több mint 9 millió embert fertőzött meg és csaknem félmillió beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Dániában május 18-án nyitottak ki újra a kávéházak, az éttermek és üzletek, és a nyitás apropóján írt rövid cikket a Guardianbe Helen Russell újságíró, az Egy év a világ legboldogabb országában című könyv szerzője. Az utcákon azóta alig látni jelét az egész világot megrázó járványnak. Az egyetlen komolyabb különbség a karantén előtti és mostani tömeg között Russell szerint az, hogy a gyalogosok is sávokban járnak, és a forgalmasabb utcák mentén mobil kézfertőtlenítő állomásokat helyeztek el.

Dánia az elsők között állt le Európában március 11-én. Két nappal később lezárták a határokat is, és alaposan próbára tették a híres dán hyggét, miután a dánok kénytelenek voltak otthon maradni. Az amúgy is szabálykövető dánok feltételezték, hogy a kormányuk jót akar nekik, ezért engedelmeskedtek. A gyors és szigorú koronavírus stratégiának köszönhetően az 5,8 milliós országban a járvány mindössze 563 halálos áldozatot szedett.

Dánia abban is az elsők között volt, hogy – miután a vírusgörbe ellaposodott – az ország április közepén újra megnyitotta az általános iskolákat, óvodákat és bölcsődéket. Egyesek ugyan féltek kísérleti nyulat csinálni a kisgyerekekből, de a gyereknevelés melletti home office gyötrelmei végül sokakat elgondolkoztattak. Russell szerint Dániában emellett komolyan veszik azt is, hogy a gyerekeket nem egyedül a szüleik nevelik fel, hanem az egész társadalom, beleértve a tanárokat, osztálytársakat, nagyszülőket, amely kapcsolatok során a gyerekek különböző nézőpontokat tanulnak.

A könyvet a képre kattintva rendelheti meg.

A dánok Russell szerint arra is hamar rájöttek, hogy lehetetlen betartani a társadalmi távolságtartást kisgyerekekkel, akik mindent megnyalnak, amit látnak. Így inkább „védőburokban” tartják őket, a játszótéren a saját zónájukban maradnak kis csoportokban, ugyanazzal a tanárral. A más csoportokba járó gyerekek különböző bejáratot használnak, és szülő nem mehet be az oviba. Maszkot nem viselnek – sem az óvónők, sem a tanárok. A foglalkozásokat, amikor csak lehet, kint tartják, óránként mosnak kezet.

A dán iskolák kétméteres távolságtartási szabályt vezettek be, amit mostanra egy méterre csökkentettek, az óvodában pedig teljesen el is hagytak. Május 18-tól a 11 évnél idősebb gyerekek is visszatértek az iskolába, és őket is kisebb csoportokra osztották. Ez logisztikai kihívást jelentett, de a tanárok máris látják, hogy a jobb tanár-diák arány előnyösen hat a viselkedésre. A gyerekek pedig a felmérések szerint örülnek, hogy visszatérhettek az iskolába az otthoni tanulás elszigeteltsége után.

Ugyanakkor sok felnőtt változatlanul szívesebben dolgozik otthonról. Dánia már eddig is a munka-magánélet egyensúlyáról volt híres, de a karantén rámutatott, mennyire fontos az alkalmazottak rugalmassága. Néhány irodai dolgozó hetente néhány napra bemegy az íróasztalához, de a munkaadók már nem követelik meg ugyanúgy a személyes megjelenést, mint korábban.

Ami Russell vallomása szerint hiányzik korábbi életéből, az a barátai ölelése. „Az online érintkezések hatására furcsa mód sokunknak bensőségesebb lett a kapcsolata. Nem tudtuk, mikor találkozhatunk legközelebb, ezért megnyíltunk, ejtettük a bájcsevejt. Amikor ismét megengedetté vált kis csoportokban találkozni, furcsa volt először újra ráhangolódni a barátokra a való életben. De a kezdeti feszengés után egyszerűen... szenzációs volt (és homályos, másnap mindenkinek fájt a feje)" – írja Russell.

Az írónő szerint a karantén csöndje sokaknak alkalmat adott az átértékelésre: hogy számba vegyék a jó és rossz dolgokat, leltározzanak, szakítsanak bizonyos szokásokkal, és mindent elölről kezdjenek. Az országban optimista a közhangulat, amit legjobban egy szlogen fejez ki: Det bliver godt igen – avagy „Megint jó lesz”.

Helen Russell az Egy év a világ legboldogabb országában szerzője. Új könyve, A boldogság atlasza 2020 őszén jelenik meg magyarul.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Ne csak az ismeretlent lássuk!

Nehéz elfogadnunk annak gondolatát, hogy egy bizonyos cselekedet esetenként szorosan kötődik egy bizonyos helyhez – mutat rá új könyvében Malcolm Gladwell kanadai újságíró. Részletek az Ismerős ismeretlenek című könyvből.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Megmentés helyett így segíthetjük gyerekünk önállósodását

Ha a gyerek döntheti el, mikor és hogyan válik le a szülőről, kisebb az esélye annak, hogy bizonytalanná és túlzottan ragaszkodóvá válik, mint ha a szülők magára hagyják, mielőtt még készen állna az elválásra - mutat rá Philippa Perry brit pszichoterapeuta és író.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Miért érdemes hátralépni egyet krízishelyzetekben?

A múltba való visszatekintés különösen akkor fontos, ha a körülöttünk lévők azonnali cselekvést várnak tőlünk, vagy nagy a nyomás rajtunk, hogy gyorsan oldjunk meg bizonyos helyzeteket – vallják A nemcselekvés című könyv szerzői. Az alábbiakban ebből a könyvből közlünk egy szerkesztett részletet.

A rendőröknek kellett kimenteni négy férfit a Velencei-tóból

A rendőröknek kellett kimenteni négy férfit a Velencei-tóból

Menopauza: Ön is érintett már? - Tesztelje le!

Menopauza: Ön is érintett már? - Tesztelje le!

„Fáskerti elvtárs, legyen már olyan szíves” – kiderült, kiről énekelt Cseh Tamás

„Fáskerti elvtárs, legyen már olyan szíves” – kiderült, kiről énekelt Cseh Tamás