HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kis kedvencek és híres gazdáik című könyv világhírű tudósok, képzőművészek és írók házi kedvenceit mutatja be. A cikksorozat első részben három páros mutatunk be.

Frida és Granizo

©

Mexikóváros egyik külső kerületében található a Kék ház, ahol Frida Kahlo született, és haláláig lakott. Mivel a mexikói festőnő egy közlekedési balesetben szerzett sérülései miatt nehezen mozgott, kedvenc helye a ház belső udvara lett. Festőművész férjével, Diego Riverával az élő természet szigetévé varázsolták, ahol egzotikus házi kedvenceik szabadon kószálhattak.

Frida túláradó gyöngédséggel fordult valamennyi állatához. Megpróbálta jó modorra szoktatni a szemtelen majmocskákat, etette a papagájokat, vagy simogatta az elkényeztetett Granizót, a kis szarvast, akit úgy neveltek otthonukban, mint bármely másik házi kedvencüket. Granizo felcseperedett, és agancsot növesztett, ám ez nem gátolta meg abban, hogy a művésznő mellé az ágyra kuporodjon.

Andy és Archie

©

A pop-art atyjaként ismert Andy Warholnak gyermekévei alatt csak macskái voltak pittsburghi otthonában, ezért nem hitte volna, hogy valaha kutyát fog tartani. 1973 karácsonyán azonban megérkezett Archie, egy rövid szőrű, fekete tacskó, aki végül élete fontos részévé vált. Warholt akkorra már híres művésszé tették illusztrációi és az, hogy műalkotássá emelte az amerikai tömegkultúra mindennapokban használt tárgyait.

Híres művészként számos rendezvényre meghívták, ahová mindig magával vitte karjai közt Archie-t, mintha lényének elválaszthatatlan része lett volna. Ha előkelő étterembe ment, ölébe fektette és betakarta az asztalkendővel. Ha egy interjún kellemetlen kérdéseket tettek fel, a válaszadást a kis ebre hárította, és így szólt hozzá:

„Beszélj, Archie, beszélj!”

De mivel Archie éppoly hallgatag volt, mint gazdája, még egy vakkantást sem tudtak kihúzni megnyúlt, pici pofájából. Archie – nyakörvén a New York-i Tiffany luxusékszerbolt csillogó aranytáblájával – szemlátomást élvezte a rivaldafényt, a gazdájához hasonlóan.

Végül Andy 1976-ban társat keresett számára. Amos, a barna szőrű tacskó, nem mutatott érdeklődést a társasági összejövetelek iránt, csak „kutyás” dolgokat akart csinálni, így aztán Archie felhagyott a celebélettel, és attól kezdve Amosszal futkározva töltötte napjait. Abban az évben a művész egy-egy festményen – Archie és Amos – örökítette meg kedvenceit. A két tacskó volt Warhol társasága életének utolsó éveiben.

Charles és Grip

©

Charles Dickens angol írónak – aki olyan felejthetetlen regényhősöket teremtett, mint Twist Olivér – egy Grip nevű holló volt a házi kedvence, aki az egyik barátja közvetítésével került hozzá. Az író örökbe fogadta, és nagy lelkesedéssel nevelte – mozdulatokat, hangokat és szavakat tanított neki, miközben ő maga is elsajátította, mi módon kommunikál a madár. Grip úgy mutatta ki örömét, hogy szárnyát csapkodva károgott, aprókat ugrálva gazdája lábai elé szökkent, és kinyitotta csőrét, hogy ennivalót kérjen.

A holló annyira elbűvölte Edgar Allan Poe-t, hogy az író minden valószínűség szerint belőle merített ihletet egyik legismertebb műve, A holló című vers megírásához. A család is büszke volt Gripre, olyannyira, hogy a gyerekei kikönyörögték, szője bele valamelyik történetébe. Így aztán Dickens egy „testreszabott” szerepet alkotott számára a Barnaby Rudge című regényében (1841), amelynek főhőse Barnaby, az együgyű fiatal legény, akinek rendkívüli intelligenciája Grip nevű beszélő hollójában lakozott. Ebből a műből ismerjük meg a madár jellegzetes mozdulatait, ahogyan le-föl egyensúlyozott, krákogó hangját, amint egy szék támláján ülve beszélt, vagy az író szokásos kézmozdulatát, amint felé nyújtotta kezét, hogy az ujjára repüljön „egy elegáns úriember járásával”.

Grip annyira uralomvágyó volt, hogy az író gyerekeinek bokáját csipkedve követelte ki helyét, ezért büntetésből olykor az istállóban végezte, ahol szívesen aludt a ló hátán. Ott is érte a vég néhány nappal azután, hogy megitta a falfestéket, amivel a munkások a házban dolgoztak. Dickens ezzel az őszinte és ironikus sírfelirattal búcsúzott el tőle:

„Mindig rendesen és megfontoltan viselkedett, és csodálatra nem méltó egoizmus jellemezte...”

A fenti cikk a Kis kedvencek és híres gazdáik című könyv szerkesztett részlete. A kiadvány elmeséli, milyen kötelékek szövődtek világhírű tudósok, képzőművészek, írók, költők és e kivételes teremtmények között. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan altassunk el egy kisbabát?

A kisbabák alvása sok érzelmet korbácsol fel - mutat rá Philippa Perry brit pszichoterapeuta és író. A szülők indulatossá és védekezővé válnak az altatási stratégiájukkal kapcsolatban, különösen, ha úgy érzik, megtalálták a megfelelően működő módszert, és erre valaki azt mondja: a síró kisbaba magára hagyása éjszaka nem bölcs dolog.

Fontos üzenet jelenik meg a Facebookon és az Instagramon, figyeljen rá oda

Fontos üzenet jelenik meg a Facebookon és az Instagramon, figyeljen rá oda

Szijjártó: Magyarország kibervédelmi elemzőközpontot alakított ki Ugandában

Szijjártó: Magyarország kibervédelmi elemzőközpontot alakított ki Ugandában

Merkelen is múlhat, hogy már a következő EU-csúcson megbüntetik-e Orbánékat

Merkelen is múlhat, hogy már a következő EU-csúcson megbüntetik-e Orbánékat