szerző:
Műértő
Tetszett a cikk?

A Dob utca 24. számú ház egyik lakása a Tillinger család több generációjának is otthonául szolgált az elmúlt évtizedek alatt. Ennek egyik szobája hosszú ideig használaton kívül állt, valamelyest a parasztházak tisztaszobájára emlékeztetve a lakókat. Mivel nem fűtötték a helyiséget, csak „hidegszobaként” emlegették, az elmúlt évben azonban új funkciót kapott.

A tulajdonos család tagja, Tillinger Adrienn Török Alizzal és Bérdi Tamással galériaként működteti a „hidegszobát”: képző- és iparművészeti kiállítások, valamint egyéb kulturális projektek kapnak helyet a térben. A kiállítóhelyhez stúdió is kapcsolódik, amely szakmai hátteret és anyagi támogatást biztosít a galériának. Itt a kerámiakészítéstől a belsőépítészeti tervezésig számos eltérő típusú munka zajlik. A hely most már több mint egy éve – a szoba nevét megtartva – Hidegszoba stúdióként működik.

Dávid Zita: Légy, 2018
©

Profilját tekintve a galéria kortárs művészekkel szervez tárlatokat átlagosan kétheti rendszerességgel. Állított már ki náluk többek között az Architecture Uncomfortable Workshop, Szemző Zsófi, Anasztázia Horosilova, valamint Kicsiny Mártha is.

December közepéig Dávid Zita képzőművész 2016.08.11. – című kiállítása látható, mely az emlékezet fogalmával foglalkozik, a témát a gyász kérdésköre felől közelítve meg. Idén karácsonyi vásárt is szerveznek a Hidegszobában, amelyen elsősorban designerek és iparművészek munkáit lehet majd kapni, de néhány képzőművészeti alkotásra is számíthatnak az érdeklődők.

Bérdi elmondása szerint a galéria vezetőiként óvakodnak attól, hogy szereptévesztésbe kerüljenek: ők a helyszínt és az infrastruktúrát biztosítják, a kiállítás koncepciójának kidolgozása mindig maga a művész, esetenként pedig a kurátor feladata. Eleinte a Hidegszoba kérte fel a művészeket és nyújtott számukra kiállítási lehetőséget, ma már azonban a kiállítók és látogatók körében is kedveltté vált stúdiót az alkotók keresik meg kiállítási koncepciójukkal.

Dávid Zita: Fel, 2018
©

Lassan a Hidegszoba védjegyévé válik, hogy a megnyitóin izgalmas gasztronómiai élményt is nyújt a látogatók számára. A sok helyen bevált pogácsa és bor helyett itt az adott kiállítás gondolati háttere által inspirált étel várja a közönséget. Így például Mogyorós Anna Luca személyes témákat feldolgozó, Taxonomy of Liquid Personas című kiállításának megnyitóján canelloniba csomagolt, rózsaszín porcukorral meghintett grízes tészta gazdagította az eseményt. Anasztázia Horosilova kiállításának vernisszázsán pedig – a művész nemzetiségével összhangban – az orosz gasztronómia által ihletett ételek kerültek a kínálóasztalokra. A kiállítótérben helyet kapó bútorok és installációs elemek rendszerint a bútortervezői háttérrel rendelkező galériás csapat munkái.

A Hidegszoba vezetőit aktívan foglalkoztatja az egy művet középpontba állító kiállítások rendezésének gondolata is. Ily módon kiemelendő az a tárlat, amelyen egyetlen könyv, nevezetesen a finn Kari Hotakainen Futóárok utca című műve került fókuszba.

A galéria menetrendjében már jövő őszig kialakult a bemutatók sora, így érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a Hidegszoba programjait.

Molnár Zsuzsanna

(Megjelent a Műértő 2018. december – 2019. januári lapszámban)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna

Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból