szerző:
hvg.hu

Kevés olyan városunk van, mint Miskolc: az egykori iparváros természetföldrajzi elhelyezkedése mondhatni tökéletes, ingatlanpiaci szempontból valahogy mégsem számolunk vele. Mennyiért vehetünk ingatlant a Bükk-fennsík lábánál?

Miskolci társasházak. Van kereslet
az új lakásokra
© kvkft.com
Miskolc már régen nem az az iparváros, amely sokak fejében él. A panelek persze megvannak, de szaporodnak az új lakások is. A fejlesztők követik a trendet, és a jelenlegi igényeknek megfelelően sorra építik az új társasházi lakásokat. Az épületek leggyakrabban a belvárosban nőnek ki a földből, bár új ingatlanból a város többi részén sincs hiány. Az árak elhelyezkedéstől függően 220–300 ezer forint körül alakulnak, a legnagyobb igény pedig az 50–60 négyzetméteres, nappali plusz két hálószobás társasházi lakásokra van. Mivel a városban viszonylag kevés a jó adottságú belvárosi telek, egyre több zártkerti ingatlant is belterületté nyilvánítanak, hogy ott zöldövezeti, kertvárosi lakóparkokat alakíthassanak ki. Az összközműves építési telkek négyzetméterét 8–15 ezer forint körüli áron mérik.

Kell a használt is

A távfűtési díjak emelkedése miatt Miskolcon is megélénkült a gázfűtéses lakások iránti kereslet, bár a vevők ezek közül inkább a kisebb értékű ingatlanokat keresik. "A panellakások négyzetméterára 100–130 ezer, a téglaépítésűeké pedig 120–160 ezer forint között mozog" – tudtuk meg Nagyné Elizabettől, a Duna House miskolci irodavezetőjétől. A Kékbástya ingatlanirodánál szintén az olcsó, befektetésnek is alkalmas ingatlanokat keresik leginkább, és mivel a használt ingatlanok piacán túlkínálat van, gyakran előfordul, hogy egy-egy lakás csak alacsonyabb áron talál gazdára. Ugyanez persze a családi házakra is igaz – bár nagyon sokan kifejezetten felújításra szoruló kertes ingatlanra vadásznak. "A korszerűsítésre szoruló, frekventált helyen lévő belvárosi társasházak tulajdonosai szintén jól járhatnak, ha egy-egy vállalkozó szemet vet tetőterükre. A beépítést végző cég ekkor rendre fölújítja a házat, rendbe teszi a lépcsőházat és teljesen új tetőszerkezetet is kialakít. Az ilyen beruházások azonban ritkaságszámba mennek, a tetőtéri lakások pedig kézen-közön elmennek" – számol be tapasztalatairól Palocsányi Andrea, a Győri Kapui Ingatlan Centrum ügyvezetője.

Miskolc legkeresettebb városrészei a belváros, a Győrikapu és Kiliáni lakótelep. A négyzetméterárak ezeken a helyeken 120–160 ezer forint körül alakulnak, de a belváros központi részein elérhetik a 200–220 ezer forintot is – mondja Nagyné Elizabet. A legdrágább ingatlanokat szintén a belvárosban, Berekalján, Tapolcán és az Avas kiemelten szép részein találjuk; a négyzetméterárak itt 250 ezer forinttól indulnak. Az egyetem közelsége nem befolyásolja különösebben az ingatlanárakat, bár az oktatási intézmény vonzáskörzetébe tartozó avasi lakótelep kiadó lakásaira mindenképpen nagyobb a kereslet; a lakásokat mérettől függően havi 30–35 ezer forintért lehet bérelni. Ezen a részen inkább a kisebb, másfél-kétszobás lakásokat vásárolják előszeretettel.

Drágább az agglomeráció

Miskolctapolca. A környék legdrágábbja
A város közvetlen környezetében található Mályi, Nyékládháza, Kistokaj és Szirma kifejezetten családiházas övezetnek minősülnek, gépkocsival és autóbusszal egyaránt könnyen megközelíthetők. További előnyük, hogy több tó is található a környékükön. Az újépítésű ingatlanok négyzetméterárai ennek megfelelően elérik a 300 ezer forintot is, de még a használt otthonokat is 200 ezer forintos négyzetméteráron mérik – bár már 80–90 ezer forintos négyzetméteráron is találunk eladó ingatlanokat. Miskolctapolcán már lényegesen többet kérnek az ingatlanokért. Itt a 40 milliós családi ház csupán egy kisebb, 50–70 négyzetméteres ingatlant jelent. A nagyobb épületeket általában panzióvá alakítják, így szinte alig van nagyobb alapterületű magánház – tudtuk meg Palocsányi Andreától. Társasházak egyáltalán nem épülnek a településen, mivel nem lehetne megfizettetni a 16–20 ezer forintos telek-négyzetméterárat. A Miskolc-környéki települések közül szinte csak Felsőzsolcán és Arnóton pang a piac: bár az árak stabilak, szinte alig van kereslet az itteni ingatlanokra.

A Miskolcon lakást vásárlók nagy többsége a fiatalok köréből kerül ki – szögezi le a Duna House irodavezetője. Sokan költöznek a városból az agglomerációba is, általában azért, mert sikerül bérházi lakásukat kis értékű ingatlanra cserélniük, könnyebben és olcsóbban tudnak a városon kívül telket venni, vagy egyszerűen csak elegük lesz a zajból. A mozgás tehát folyamatos, ennek ellenére a megkérdezett ingatlanosok nem számítanak az árak változására, bár őszre minimális fellendülést várnak.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

 
hvg.hu Ingatlanmenedzser

Sopron ingatlanpiaca: mit, hol és mennyiért?

Sopronban és környékén az európai uniós csatlakozás után kissé átalakult az ingatlanpiac. A kereslet csökkent, ugyanakkor megjelent egy teljesen új vásárlói réteg. Mennyiért vehetünk ingatlant a hűség városában?

Dízel fenevad: itthon 20 millióért adják a 435 lóerős gázolajos új Audi SQ7-t

Dízel fenevad: itthon 20 millióért adják a 435 lóerős gázolajos új Audi SQ7-t

Úgy készít 3D-s modellt az Nvidia mesterséges intelligenciája, ahogy eddig nem lehetett

Úgy készít 3D-s modellt az Nvidia mesterséges intelligenciája, ahogy eddig nem lehetett

Kétszázhúszezernél is több embert vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteki drogellenes kampányban

Kétszázhúszezernél is több embert vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteki drogellenes kampányban

Trump: Közel a megállapodás Kínával

Trump: Közel a megállapodás Kínával

Baljós árnyak: a színháztörvény új formájában sem tetszik Karácsonynak

Baljós árnyak: a színháztörvény új formájában sem tetszik Karácsonynak

Négyes karambol után teljes útzár az M5-ösön

Négyes karambol után teljes útzár az M5-ösön