szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hosszúhétvége miatt kevesebben érkeztek a Lakásbörzére, mint az előző kiállításra. A többség belvárosi lakást akart vásárolni, és jellemzően 20 millió forintos értékhatár alatt keresgélt.

Bár a mostani vásárra kevesebb vendég érkezett, a látogatók többsége határozottabb volt. Ennek oka részben az, hogy ez volt az első olyan Lakásbörze, amelyre belépőt kellett venni. A közönség így mindenképpen céltudatosabb volt, és kevesebb volt a „nézelődő” − mondja Kövesdi Marcel, a Lakásbörze ügyvezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a standok 60 százaléka újépítésű projektet kínált.

A börze tapasztalatai szerint a legkapósabbak továbbra is a belvárosi, másfél-kétszobás lakások, de népszerűek a garzonok is. „A legtöbben 40−60 négyzetméteres ingatlanokat keresnek, de sokan érdeklődnek 30 négyzetméter körüli garzonok iránt is. 60 négyzetméternél nagyobb otthont viszont csak elvétve keresnek. Panelt sem akar senki, és nem népszerűek a peremkerületek ingatlanjai sem.” − számol be tapasztalatairól Lukács Henrik, a Region-Immo tanácsadója, majd folytatja: „A többség használt lakást keres, és inkább az árat tartja szem előtt, mint azt, hogy föl kell-e újítania a lakást. A vevők tehát hajlandóak a teljes keretet egy jó állapotú lakásra költeni, ha viszont fölújítandó ingatlan tetszik meg nekik, akkor a felújítás költségét belekalkulálják a vételárba.” A látogatók a garzonokra maximum 8−8,5, esetleg 9 millió forintot szántak. A másfél-két szobás lakásoknál már tágabbak a határok: új építésűekre 15−18 millió forintot hajlandóak költeni, használt lakásoknál pedig 12−15 millió forint a felső határ.

Érdeklődők az újépítésű projektet kínáló standoknál is voltak, bár rohamról semmiképp nem lehetett beszélni − ezt erősítette meg Dobó István, a Velezda Park értékesítője is. A projekt standjánál a legnagyobb igény a másfél szobás lakásokra volt, de keresték a kétszobás ingatlanokat is. A vevők a másfél szobás ingatlanokért maximum 17−18 millió forintot hajlandóak fizetni, a kétszobás lakásoknál pedig 20 millió forint a felső határ.

„A börzére látogatók többsége budapesti, újépítésű lakásokat és családi házakat keresett, de mivel mi érdi ingatlanokkal foglalkozunk, nem jártak nálunk túl sokan.” − tájékoztatott Gyöngyösi Mária, az Art Immo Ingatlaniroda vezetője. „Nálunk inkább a diósdi és a nagytétényi ingatlanokat keresték, de olyan érdeklődő is akadt, aki a házát szerette volna eladni. Cserélni szándékozó látogató is fordult hozzánk, aki egy négyszobás panellakást szeretett volna egy kétszobás, ám jobb helyen lévő panellakásra cserélni.” Az irodavezető megerősítette azt a trendet is, amely szerint családi házak közül szinte csak a földszinteseket keresik. A többség egyébként 70−80 négyzetméteres ingatlanra vadászott, és nagy telekre épült családi házat szinte senki nem keresett.

„Mivel egyedi projektként vagyunk jelen a börzén, nálunk a gyengébb forgalom ellenére is többen megfordultak.” − mondja Elek István, az 5-Let épületkivitelező igazgatója. „Geotermikus fűtésű társasházunk iránt többen is érdeklődtek, és sokan kifejezetten a földhőre épülő fűtési rendszer miatt kerestek meg bennünket. Volt persze olyan érdeklődő is, aki konkrétan Dunakeszin szeretett volna lakni, és sokan mérlegelték azt is, hogy Újpest vagy Angyalföld helyett kijjebb költözzenek. A garzonlakásokat nálunk egyáltalán nem keresik, az 55−60 négyzetméter körüli, egy plusz két félszobás lakások viszont kelendőek. Árban 20 millió forint fölé viszont kevesen merészkednek.”

Svéda István ügyvéd arról számolt be, hogy a standjukhoz jogi kérdéssel fordulók többsége adózással és illetékkel kapcsolatos kérdést tett fel. „Szerződéssel senki nem érkezett hozzánk, és általános ingatlanjogi kérdéssel is csak elvétve kerestek meg bennünket.” − mondja.

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója