szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyes vélekedések szerint az ingatlanadó bevezetése nem okoz majd különösebb megtorpanást a piacon. Olyan szakember is van, aki bizonyos esetekben kifejezetten piaci élénkülésre számít.

Az értékalapú adó megállapítása nem egyszerű feladat. Maga az ingatlanos szakma sem egyöntetű ebben. Ennek egyik oka, hogy több tényezőt is figyelembe kell venni az adó nagyságának megállapításánál, így például a piaci viszonyokat, az ingatlanon elvégzett felújításokat, a megtérülési mutatókat, az elérhető bérleti díjakat, a beruházási hiteleket, hogy csak néhányat említsünk. Sok elemzés szerint vitára adhat majd okot, például az olyan ingatlanok értékmeghatározása, ahol a Dunára néző lakások többet érnek, mint az ellenkező oldalon lévők, miközben mindkettő ugyanabban az övezetben van. A Sasad Resort beruházói mindezek ellenére úgy vélik, az ingatlanpiacon nem okoz majd különösebb megrázkódtatást az új adónem.

Az új adófajta nem tántorítja el azokat, akik a következő években is jó minőségű lakásban szeretnének élni. Nem rettenti vissza befektetési szándékuktól azokat a magyarokat sem, akik bérbeadási szándékkal vásároltak lakást − nyilatkozta Dömötör Mónika, a Sasad Resort marketingért felelős igazgatója. Mindezekhez hozzátette, hogy a külföldről érkező befektetőket pláne nem lepte meg a dolog. Már csak azért sem, mert külföldön az új adófajtával, már sok helyütt találkozhattak. Az Egyesült Államokban például a XVIII. század óta létezik ez az adónem, de a Magyarországhoz közelebb eső területeken is (mint például Lengyel-, Csehország és Szlovákia) bevezették az ingatlanadót.

Gerő András, a GTC tanácsadója, a Gestor Consulting vezetője szerint akár enyhe élénkülést is hozhat a piacon az új adófajta. Ennek egyik oka, hogy az eddig nem használt, "parlagon heverő" lakásaikat tulajdonosaik eladják vagy kiadják majd. Ilyen nem használt lakással például azok rendelkeznek, akik azt korábban megörökölték, ám még nem döntöttek annak hasznosításáról. A szakember megjegyezte, hogy mint minden adó, ennek bevezetése is egyszeri sokk lesz majd, utána pedig beépül az árakba. Az adóterheket minden ingatlanpiaci szereplő igyekszik majd érvényesíteni az árakban. Ennek következménye árnövekedést hozhat az új lakások piacán. Gerő András kiemelte, hogy az árat megállapítani és azt folyamatosan frissíteni csakis egy dinamikus adatbázis segítségével lehet megoldani, amely naprakészen tükrözi az ingatlanok piaci értéket, amely alapján az adóérték kiszámításra kerül. Az adatbázisnak nyilvánosnak, folyamatosan frissítettnek, és megbízhatónak kellene lennie. Nagy probléma ugyanakkor, hogy Magyarországon ma még ilyen adatbázis nem létezik.

Későn ébredt a Fradi, 2-2-es döntetlen a Dinamo Kijev ellen

Későn ébredt a Fradi, 2-2-es döntetlen a Dinamo Kijev ellen

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője