szerző:
hvg.hu

A CB Richard Ellis legfrissebb jelentése szerint 2007-ben az európai kereskedelmi ingatlanpiacra irányuló befektetések értéke elérte a 236 milliárd eurót. Hazánkban az ingatlanbefektetések forgalma tavaly 150 százalékkal emelkedett, így Magyarország a régióban a legnagyobb növekedést könyvelhette el.

A tavalyi évben az európai kereskedelmi ingatlanpiacra irányuló befektetések értéke elérte a 236 milliárd eurót, ami enyhe növekedést jelent a 2006-ban összesített 230 milliárd euróhoz képest − derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb jelentéséből. Hazánkban az ingatlanbefektetések forgalma tavaly 150 százalékkal emelkedett, így Magyarország a régióban a legnagyobb növekedést könyvelhette el.

A 2007 utolsó negyedévében történt visszaesés a szigorodó hitelezési feltételek ismeretében várható volt. A befektetések 47 milliárdos értéke harmadával kevesebb, mint 2006 negyedik negyedévében. A befektetések legjelentősebben az Egyesült Királyságban csökkentek, más európai országokban a befektetések szintje viszonylag stabil maradt, Ausztriában, Hollandiában és Spanyolországban pedig növekedett a befektetői aktivitás 2007 utolsó három hónapjában. A gyenge negyedik negyedév ellenére a befektetési forgalom 236 milliárd eurós szintjével rekordot döntött 2007-ben. 2006-hoz képest számos európai országban nőtt a befektetési forgalom, főleg Franciaországban, Németországban, Hollandiában, ami ellensúlyozta az alacsonyabb brit, ír, lengyel és svéd aktivitást. A befektetések az átlagnál nagyobb mértékben nőttek Európa legnagyobb piacai közül kettőben, Franciaországban és Németországban.

2004-ben az Egyesült Királyság vonzotta a befektetési forgalom mintegy felét, míg 2007-ben a brit piac már csak a piac 30 százalékát jelentette. Ugyanakkor az elmúlt években átlag feletti növekedést mutató német és francia piac együttesen az európai befektetések 36 százalékát képviselte. Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiaci részlegének vezetője a jelentést kommentálva úgy nyilatkozott, hogy „az Egyesült Királyság a legérettebb és legtranszparensebb piac Európában, így a hitelkorlátozás ezt a piacot érintette a legérzékenyebben, ami a befektetői aktivitás csökkenését és az ingatlanárak korrekcióját eredményezte 2007 utolsó negyedévében. A befektetői aktivitás Egyesült Királyságon kívüli piacokon tapasztalt relatíve kis visszaesése azt mutatja, hogy számos európai piac továbbra is a befektetők bizalmát élvezi. Az alacsony kamatok és a rendelkezésre álló tőke nagysága erősíteni fogja a keresletet 2008-ban is, habár a befektetők óvatosabban választanak és a kockázati árazásuk is érzékenyebb lesz.”

Michael Haddock, a CBRE európai kutatási igazgatója szerint: „a hitelezési feltételek szigorodása hatással lesz a befektetési forgalom szintjére 2008 első félévében. A 2007 és 2008 között várt visszaesés ellenére a tőkeerős befektetők, mint a német nyíltvégű alapok és a szuverén vagyonalapok erősíteni fogják az európai befektetési aktivitást 2008-ban.”

A közép-kelet-európai régió összesített befektetési volumene nem változott lényegesen 2006-hoz képest, tavaly is 12,5 milliárd euró értékben fektettek be a régió ingatlanpiacain. A kép azonban igen összetett: míg Oroszország és Lengyelország tekintetében visszaesésről beszélhetünk, a cseh és a magyar piac rekord évet zárt. Csehországban 2,8 milliárd euró forgalmat bonyolítottak le, ami 70 százalékkal több, mint 2006-ban, és ezzel a régió legnagyobb piaca volt a tavalyi évben.

Mészáros Margaréta, a CB Richard Ellis budapesti irodájának befektetési és értékbecslési vezetője hozzátette: „A legnagyobb növekedést mégis hazánkban láthattunk, hiszen itt az összforgalom 150 százalékkal emelkedett egy év alatt, és így elérte az 1,9 milliárd eurót. A 2000 óta a régióba érkezett összes befektetés alapján Magyarország továbbra is a harmadik helyen áll.„ A listát nagy különbséggel Lengyelország vezeti (több mint 12,3 milliárd euró), majd Cseh- és Magyarország következik (7,9 illetve 5,5 milliárd euró). Egyelőre negyedik helyen áll a 2006-ban robbanásszerűen indult orosz piac (4,5 milliárd euró). Ez a négy ország adja a teljes régió befektetéseinek bő 90 százalékát.

„Nekem, te ne ugass, vau, vau, vau” – újra összeáll Nagy Feró ős-Bikinije

„Nekem, te ne ugass, vau, vau, vau” – újra összeáll Nagy Feró ős-Bikinije

Ma délutánig kell eldönteni, hol akar szavazni vasárnap

Ma délutánig kell eldönteni, hol akar szavazni vasárnap

Van, ahol így spórol a kormány: inkább dobja a Windowst Dél-Korea, Linuxra váltanak

Van, ahol így spórol a kormány: inkább dobja a Windowst Dél-Korea, Linuxra váltanak

Megszólalt a kiégett békéscsabai malom ügyvezetője

Megszólalt a kiégett békéscsabai malom ügyvezetője

Az ARM is bojkottálja a Huaweit, leállhat az okostelefonok gyártása

Az ARM is bojkottálja a Huaweit, leállhat az okostelefonok gyártása

Kiszivárgott: ilyen színekben árulják majd a Galaxy Note10-et

Kiszivárgott: ilyen színekben árulják majd a Galaxy Note10-et