szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Amikor október elején az első hírek megérkeztek a svájci frank alapú...

Amikor október elején az első hírek megérkeztek a svájci frank alapú jelzáloghitelek leállásáról, sok ügyfél „behúzta a kéziféket” és kiváró álláspontra helyezkedett. Az idő múlásával egyre újabb és újabb hazai bankok függesztették fel ezen a téren a tevékenységüket (a teljesség igénye nélkül: Raiffeisen, Volksbank, MKB, CIB Bank), megint mások pedig szigorítottak a feltételeken (köztük volt például az Unicredit, a K&H, az UCB, az Erste).

Megfigyelhető, hogy a jelentősebb kapuzárás október végéig lezajlott, illetve november közepéig lezajlik: eddig kell több banknál beérkeznie a hiteligényléseknek, ha az ügyfél még svájci frank alapon szeretett volna hitelt kapni vagy más esetekben még a korábbi alacsonyabb kamatok mellett a svájci frank alapú hitelekhez hozzájutni. Az október végi szigorítások hírére sok ügyfél észbe kapott és nekiállt jelzáloghitele intézésének, és bár az elkésők kicsúsztak a határidőből, de euró alapon egyes helyeken még a régi kamatfeltételekkel vehetik fel a hitelt.

Míg egy hónapja az ügyfelek inkább a kiváró álláspontot vették fel, most úgy tűnik, hogy a szigorítások hatására nemcsak azok kerültek a piacra, akik eddig kivártak, hanem többen előre is hozták a hitelfelvételt, attól tartva, hogy később esetleg még tovább szigorodnak a feltételek – áll a cég elemzésében.

A november végéig tartó időszakban gőzerővel folyik a lakossági devizahitelek átárazása, amely az euró alapú hiteleket is érinti. „Jól látható, hogy a bankok többféleképpen próbálják az új kedvenc, az euró alapú jelzáloghitelek felé terelni a lakosságot” – mondta el lapunk megkeresésére Rozgonyi György cégvezető.

Egyrészt egyes bankok beszüntették a svájci frank alapú hiteleket, így az ügyfél a drága forint, illetve a még mindig olcsóbb euró alapú hitel között választhat. Más pénzintézet megtartotta ugyan a svájci frankot, de olyan kamatkondíciókat szabott ki rá, amelyek mellett az euróhitel kedvezőbb lehet.

Harmadrészt ugyancsak az euró felé tereli a lakosságot az, hogy egyes bankok az akciós lakáshitel lehetőségeket (például első kamatperiódus kamatkedvezménye, folyósítási jutalék és az értékbecslési díj elengedése) kizárólag euró alapon nyújtják.

A devizapiaci válság ellenére a hazai bankok közötti küzdelem a hazai, lakáshitel lehetőséget kereső ügyfelekért rendületlenül folyik, és így van olyan bank is, amely nem kér folyósítási jutalékot, kifizeti az értékbecslőt, a tulajdoni lapokat, és a közjegyzőt is. „A különbség annyi, hogy míg régebben a versengés színtere a svájci frank alapú hitel volt, most egyre inkább az euró alapú hitelek között dől majd el a siker.” – tette hozzá Rozgonyi György.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!