szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A hatályos szabályozás értelmében a holtig tartó haszonélvezeti jog...

A hatályos szabályozás értelmében a holtig tartó haszonélvezeti jog – kivéve, ha a jogosult még életében lemond e jogáról – egészen a halála napjáig megilleti a haszonélvezőt. Amennyiben tehát az édesapja ezt a jogát gyakorolni kívánja, Ön ez ellen sajnos nem léphet fel jogszerűen. Az élettárs esetében azonban más helyzet, neki az édesapja halálát követően el kell a lakásból költöznie, mivel a holtig tartó haszonélvezeti jog legkésőbb a jogosult halálával megszűnik.

A haszonélvezeti jog lényege, hogy a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti.

A haszonélvező a fenti jogai révén még a tulajdonossal szemben is védelmet élvez, így a tulajdonos néhány alapvető jogát (birtoklás, használat és a hasznok szedésének joga) csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogaival élni nem kíván. A lakás fenntartásával kapcsolatos költségek és közterhek - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével – a haszonélvezőt terhelik.

A haszonélvezeti jog személyhez kötött jog, így azt a haszonélvező nem ruházhatja át más személyre, de annak gyakorlását átengedheti. Jogosult például az ingatlan bérbeadására is, de csak akkor, ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - annak használatára nem tart igényt.

A haszonélvezeti jog megszűnhet lemondással is, amely történhet ingyenesen vagy ellenérték fejében. Ha a haszonélvezet ily módon szűnik meg, a haszonélvező köteles a dolgot visszaadni. Felelős a dologban bekövetkezett károkért, kivéve, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A rendeltetésszerű használattal járó értékcsökkenést viszont nem köteles megtéríteni.

A haszonélvezeti jog megszűnik még abban az esetben is, ha a haszonélvezet tárgya, tehát a lakás megsemmisül, tehát az eredeti rendeltetési céljára véglegesen alkalmatlanná válik), ekkor a tulajdonos nem köteles azt helyreállítani.

A fentiek alapján indokolt a kérdés, hogy milyen jogok illetik meg egyáltalán a tulajdonost? A tulajdonos jogosult a lakás feletti rendelkezési jog gyakorlására, ami azt jelenti, hogy például eladhatja a lakást. A lakás tulajdonosának megváltozása azonban – a haszonélvező e jogról való lemondása hiányában – önmagában nem szünteti meg a haszonélvezeti jogot.

A tulajdonosnak lehetősége van még a lakás megterhelésére (pl. jelzálogjog alapítása). Tulajdonosként továbbá ellenőrizheti, hogy a haszonélvező rendeltetésszerűen használja-e az ingatlant.


Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!