szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A molyok nem kedvelik az erős illatokat, így a pamutzacskóba a ruhák közé helyezett kámfor, levendula, babérlevél...

A molyok nem kedvelik az erős illatokat, így a pamutzacskóba a ruhák közé helyezett kámfor, levendula, babérlevél, kakukkfű is rosszat tesz komfortérzetüknek, csakúgy, mint a szellőztetés. Ezt megtehetjük egy menetben a lakás szellőztetésével: amikor kereszthuzatot csinálunk, közben tárjuk ki a ruhásszekrények ajtaját is.

Hatásos hangyacsapda a fél liter vízbe tett egy evőkanál cukor, és ugyanennyi élesztő. Miután a hozzávalók feloldódtak a vízben, tegyük azt egy lapos tálba a hangyák vonulási útjába. Ebbe valószínűleg sokuk belefullad majd, aminek látványa a többi bolylakóra is riasztóan hat. Amennyiben bóraxot is keverünk bele, akkor azt a bolyba is behordják a rovarok, így ott is pusztítást okozhatunk e módszerrel. Ha látjuk vonuláskor, hogy hol jutnak a házba, a rések elé csepegtessünk levendula olajat, és tömítsük a rést, így kívül tarthatók lesznek a hangyák.

Bomba jó bolha írtók

A farkasalma nevű növény alkalmas bolha-riasztásra, ezért ebből a vadon is előforduló, egyébként dekoratív évelő növényből érdemes a kutyaház, vagy kennel köré ültetni néhány tövet. Mentákból is előnyös ide ültetni, melyek illóolajukkal szagtalanítják a környéket, emellett a bolhák, és legyek sem kedvelik az illatát.

A rágcsálók egy közeli, kiürítetlen kukából is jöhetnek

Ha a kertünkben zsályát és levendulát tartunk, az több szempontból hasznos. Konyhában kiválóan használható fűszernövények, dísznövényként is megállják a helyüket, és a kullancsokat is elriasztják.

Amit a rágcsálók nem kedvelnek

Egerek és patkányok legjobb ellenszere a macska. Vásárolhatunk ultrahangos rágcsálóriasztót, ami hatásos, de ára van. A kibocsátott ultrahang a rágcsáló idegrendszerére hat, zavarja, ezért továbbáll. Ám ezek az ember számára nem hallható hangok egyéb házi-, vagy díszállataink számára is kellemetlenek lehetnek.

Jó trükkök vannak az egerek ellen is
©

A mérgezett csalétkek hátránya, hogy az állat megeszi, és valahol a garázsban a szekrény mögött pusztul el, aminek szaga lesz. Ezért legjobb és legegyszerűbb az egér-, vagy patkánycsapda, ami párszáz forintért beszerezhető. Tévhit, hogy az egér kedvence a sajt, keksszel sokkal hamarabb óvatlanságra bírható! Az egérfogó ragasztó is jó, valamint méregmentes módszer, mivel az egér látása gyenge, szaglása kifinomult, így könnyen belesétál bármelyik említett csapdába.
nzr

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!