szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Kapkodni kell a fejünket manapság Budapesten, hiszen olyan gyorsak a változások.

Kapkodni kell a fejünket manapság Budapesten, hiszen olyan gyorsak a változások. Zászló, utcák, terek és megállónevek kerülnek a süllyesztőbe e mostani forradalmi hevületben. Július elsejétől immár teljes lesz a lista, hiszen életbe lépnek a még nem hatályos rendeletek. Íme az Ingatlanmenedzser rövid áttekintése arról, ami több százezer ingatlantulajdonosnak okozhat fejfájást és kellemetlen utánajárást okmányirodákban és más hivatalokban.

©

A Fővárosi Közgyűlés 2011 áprilisában jó adag közterület keresztapja lett. Ennek nyomán például Széll Kálmán lett a Moszkva tér, Nándor utca az első kerületi Petermann bíró utca, Sinkovits Imre átvette a hatalmat az óbudai Ságvári Endre utca házfalain, a Nagybátonyi utcát pedig ezentúl Hidegkúti Nándor utcának hívják. Ságvári száműzése a XXI. kerületben is megtörtént, ott Popieluszko neve kerül fel a táblákra. Nem maradhatott Ferenc József sem, a nevével jelzett metró és villamosmegálló Corvin Negyed nevet vett fel a közelben tevékenykedő Futureal Csoporttal folytatott tárgyalások után.

Óbudán a Harsánylejtőt Kocsis Sándorra változtatták. Ennek az az érdekessége, hogy az egyik nagy ingatlanfejlesztő cég, a magyar BIF Nyrt. Harsánylejtő néven hirdette meg három milliárd forintos megaprojektjét és egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy ezen változtatott volna. Tehát vagy projektnevet vált, vagy nem létező helyre hirdeti a beruházást.

Átkeresztelések miatt érintett BKV-megállók
(2011 július 1-től, nem teljes lista)

Eddigi név                                    új név                                 busz              villamos      HÉV, Metró
Margit híd H                       Margit híd, budai hídfő H     86, 91, 191,          4, 6, 17           H5
Árpád híd H                       Szentlélek tér H                     29, 34, 106,          1, 1A                H5
Üllői út/Ferenc körút        Corvin negyed M                    914, 914A,             4, 6                 M3
Baross u./József krt.       Harminckettesek tere            9, 109, 83,             4,6 
Fehérvári út                      Újbuda-központ                       53, 150, 86          4, 18, 41         M4
Budafoki út (4-es vill.)     Szerémi sor                             86, 212, 33,           4 
Budafoki út (6-es vill.)     Budafoki út (Karinthy F. út)         86, 33                6 

A nyolcadik kerületieknek is kijutott: az Erdélyi utca Bauer Sándorra módosult, a Köztársaság névnek sem volt maradása, helyére II. János Pált költöztették. Az egyházi vonal megjelenik több más kerültben is. Csepelen a már említett Popieluszko mellett (lengyel pap) Károli Gáspár is szerepet és táblát kapott, leváltva a Tanácsház tér névadóját. Ugyancsak a csepelieknek kell megtanulni mostantól, hogy az Áruház tér mostantól Görgei Arhúr tér.

©
©

Ferihegyet is elfújta a szél,  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lett a légikikötő hivatalos neve, ez szintén magával vonta két BKV megálló nevének megváltoztatását. A megállóhelyek átnevezéseiről a 2011. évi Paraméterkönyv elfogadása után kiadott Főpolgármesteri Hivatal Kezelői Nyilatkozata rendelkezik, így a Stadion metrómegálló és a kapcsolódó felszíni megállók Puskás Ferenc Stadion névre történő módosításáról is.

©

Az Ingatlanmenedzserhez eljuttatott BKV-tájékoztatás szerint „megállóhelyi névváltoztatási feladatok generálódtak építkezések, megállóhely áthelyezések, valamint közintézmény nevének megváltozása miatt”. Például ezért kellett hozzá nyúlni a bevezetett Roosevelt tér névhez (Széchenyi István lett belőle), a Földváry utcához (Hentes utca az új név), a Násznagy utca viszont úgy szűnik meg, hogy még az utca is eltűnik, hiszen József Attila tér a hivatalos elnevezése.(?!) Szintén nyoma veszett a 80,81 és 907-es buszok által érintett Szentmihályi útnak, júliustól ugyanis Zsivora parknak hívják.

©

A BKV Zrt. folyamatosan cseréli tájékoztatási eszközeit, így már frissítette az összes menetrendi laptáblát, autóbusz- és villamos oldaliránytáblát, valamint az elektronikus adatállományt. A metró területén található statikus és elektronikus tájékoztatási eszközök cseréje jelenleg zajlik, itt az átvezetéshez több időre van szüksége társaságnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!