Tovább folytatódik a háború a magyar ingatlanpiacon

Tovább folytatódik a háború a magyar ingatlanpiacon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Újabb fordulatához érkezett a két legnagyobb ingatlanközvetítői hálózat párharca.

Újabb fordulatához érkezett a két legnagyobb ingatlanközvetítői hálózat párharca. Az Otthon Centrum szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében cáfolja, hogy bármit is lenyúlt volna a Duna House-tól. Éppen ellenkezőleg: szerintük a Duna House próbálta elcsábítani az ügynökeiket.

Kapcsolódó cikkeink:

Kitört a háború a magyar ingatlanközvetítői piacon

Új szelek az ingatlanközvetítésben?

Az Otthon Centrum friss közleménye leszögezi: a Duna House azon állítása, miszerint az Otthon Centrum által meghirdetett együttműködési rendszer a Duna House innovációja nem felel meg a valóságnak.

"Az Otthon Centrum 2009 óta dolgozik hálózaton kívüli ingatlanközvetítőkkel saját megbízásai közös értékesítésén. Ez a modell a megbízásaink egy speciális részére, a problémás banki ingatlanok értékesítésére vonatkozott, amit most az összes kizárólagos megbízásunkra kiterjesztünk. Az együttműködési modellünk minden kizárólagos megbízásra történő kiterjesztésével kapcsolatos vezetői egyeztetéseket már több hónappal ezelőtt megkezdtük" - áll az Otthon Centrum közleményében.

A nagy ingatlanközvetítők közötti együttműködési módszer nem új keletű, angolszász országokban ennél jóval mélyebb ingatlanközvetítői együttműködési rendszerek (MLS – multiple listing service) működnek. Az első ilyen rendszerek az USA-ban az 1800-as évek végén indultak.

Az Otthon Centrum szerint éppen a Duna House próbálkozott azzal, hogy elcsábítsa legjobb ügynökeiket. Közleményükben azt állítják, hogy a Duna House az Otthon Centrum központjának megkerülésével, annak ellenére kereste meg közvetlenül ajánlatával az Otthon Centrum tanácsadóit, hogy tisztában voltak vele, hogy az általuk felkínált konstrukcióban a mi tanácsadóink csak a központ jóváhagyásával dolgozhatnak. A Duna House közvetlenül a tanácsadóknak eljutatott együttműködési ajánlata az Otthon Centrum működési szabályzatával ellentmond, és így a Duna House, mint az egyik legnagyobb franchise üzemeltető egy másik franchise hálózat szabályzatainak megsértésére buzdít, ezért etikátlan és jogszerűtlen.

Mind a Duna House, mind az Otthon Centrum együttműködési rendszeréhez az ingatlanközvetítők önként csatlakozhatnak, az együttműködési rendszerek beindítása nem azt jelenti, hogy ezekhez automatikusan minden a piacon tevékenykedő közvetítő csatlakozik. Ennek fényében a Duna House tanácsadói egyértelműen félrevezették a velük kapcsolatban lévő ingatlantulajdonosokat.

Az Otthon Centrum együttműködési projektjének gyors elindítása és sajtóközleményeink időzítése a Duna House fent részletezett etikátlan lépéséből szerzett információval annyiban van összefüggésben, hogy az Otthon Centrum ügyfeleinek továbbra is a piacon elérhető legjobb szolgáltatást kívánja nyújtani, és így versenytársai számára ebben sem kíván versenyelőnyt biztosítani".

A Duna House-nak küldött levelünkben tulajdonosi egyeztetést javasoltunk, amit továbbra is fenntartunk, annak érdekében, hogy a két hálózat között kialakult helyzetet békésen rendezzük. Célunk az eddigi korrekt, kollegiális viszony helyreállítása" - zárul az Otthon Centrum levele.