szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A londoni gazdasági napilap szerint az osztrák bankoknak "a legnagyobb fejfájást jelenleg Magyarország okozza" a...

A londoni gazdasági napilap szerint az osztrák bankoknak "a legnagyobb fejfájást jelenleg Magyarország okozza" a devizaalapú hitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztését engedélyező törvény miatt.

Itt a HVG végrölesztés kalkulátora

©

A "vitatott intézkedést" várhatóan megszenvedik az osztrák bankok, amelyek csak Magyarországon 5,4 milliárd eurónak megfelelő svájci frank-alapú hitelt folyósítottak, sok esetben olyan háztartásoknak, amelyek a svájci frank meredek felértékelődése miatt most küszködnek a törlesztéssel."Ez egy komoly probléma, amelyet megpróbálunk megoldani" - mondta Andreas Treichl, az Erste bankcsoport vezérigazgatója a Financial Timesnak.Treichl ugyanakkor hozzátette, hogy a kiutat a kereskedelmi bankok, a jegybankok és az adósok közötti megállapodás jelenti, és nem az "állami beavatkozás".

Markus Heidinger, a bankszektorra szakosodott Wolf Theiss ügyvédi iroda jogásza a Financial Timesnak kijelentette, hogy jelentős devizahitelekkel terhelt más közép-kelet-európai országok is "kísértést érezhetnek a magyar példa követésére", a bankok kárára könnyítve állampolgáraik helyzetén.

"A bankok ezért harcolnak foggal-körömmel a magyar törvény ellen" - mondta Heidinger a londoni gazdasági napilapnak, utalva a Magyarországon vagy EU-szinten indítható jogi lépések lehetőségére.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!