szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az épület kínálati ára 5,3 millió euróval kevesebb volt, mint amennyiért aztán a Magyar Nemzeti Bank júliusban megvette – ez derül ki egy januári brossúrából, amit az Átlátszó megszerzett.

Az Átlátszó megtalálta azt a marketingbrosúrát, amin januárban 40 millió euróért hirdette tulajdonosa az Eiffel Palace irodaházat, tehát az épület kínálati ára 5,3 millió euróval kevesebb volt, mint amennyiért aztán a Magyar Nemzeti Bank júliusban megvette. A brossúrát az új nevén Nemzeti Befeketési Ügynökség (a korábbi Nemzeti Külgazdasági Hivatal) adta ki, ebben értékes ingatlanokat ajánlanak külföldi befektetők figyelmébe.

©

Az Átlátszó hétfőn azt írta, hogy a birtokába került részletes költségvetés tanúsága szerint az offshore hátterű befektetőnek kevesebb, mint 31 millió euróba került az Eiffel Palace irodaház megvásárlása és felújítása, amit aztán nettó 45,3 millió euróért értékesítettek a Magyar Nemzeti Banknak, vagyis mintegy 15 millió eurós profitot realizáltak a projekten. A Magyar Nemzeti Bank ugyanaznap közleményt jelentetett meg, melyben leszögezték: az ingatlanvásárlás előkészítése és lebonyolítása során nagy körültekintéssel és a jogszabályok betartásával jártak el. Helyreigazítást is kértek, ám a lap ezt nem teljesíti.

Kovács Attila, az eladó Eiffel Palace Kft. ügyvezetője erre reagálva azt közölte az Átlátszóval, hogy az általunk megjelentett táblázat nem a végső fejlesztési költségeket tartalmazza, mert „nem tartalmaz több olyan tételt, amely a fejlesztés során számunkra kiadásként merült fel”. Kovács szerint az sem igaz, hogy az Eiffel Palace tulajdonosi háttere átláthatalan lenne, mert „az Eiffel Palace Kft.-nek egy magyar, és egy külföldi tulajdonosa van”.

A céginformációs adatbázisokban fellelhető adatok szerint az Eiffel Palace tulajdonosai az ingatlan eladásának időpontjában, július 28-án egy ciprusi offshore cég (Qualmiston Ltd.), és egy a Kis-Antillákra bejelentett offshore cég (Stringston Ltd.) által tulajdonolt magyar cég, az EFPA Estate Ingatlankezelő Kft. voltak – utóbbi tagsági jogviszonyát az ingatlan eladását követően, augusztus 1-jei hatállyal törölte a cégbíróság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!