szerző:
hvg.hu

Már megint kezdik vészesen nagyra fújni az ingatlanlufit, a bankok azonban megmenthetik a piacot a rendszeres értékbecsléssel. A következő hónapokban etikailag és szakmailag is megmérettetnek.

A kedvezményes áfa, a kibővített csok, az alacsony kamatok és a hozamkörnyezet együttesen pörgették fel a piacot egy olyan szintre, ahol az elszálló árszínvonal és a kedvezményes áfa hamarosan bekövetkező kivezetése miatt egyre több aggodalmat szít. Az ilyen mesterségesen felpumpált folyamat után szinte biztosan kijózanodás jön – írta az azenpenzem.hu.

A hitelbedőlések réme miatt az MNB több ajánlást is kiadott az ingatlanhitelek kockázatainak kezeléséről, például a hitelkockázat méréséről vagy a magas nem teljesítő hitelekről.

Az egyik elvárási csomag – amelynek kiadása előtt az MNB 13 pénzügyi intézménynél fedezetértékelési felmérést is végzett – meghatározza a teljes körű értékbecslés fogalmait, illetve kitér a jövedelemtermelő ingatlanok (ahol az ingatlan nem csak fedezet, de a hitel visszafizetésének forrása is) piaci értékmeghatározásának speciális szempontjaira is.

A bankoktól azt várja MNB, hogy a piaci feltételek változása teljesen új értékelést végezzenek, és még azelőtt rögzíteniük kell az értékváltozásokat, mielőtt azok elérik a 20 százalékot.
A piac szereplőinél tehát minimalizálni próbálják annak esélyét, hogy az ingatlanok nyilvántartott és valós piaci értéke eltérjen. A 2018. július 1-jétől alkalmazandó ajánlás rögzíti az ingatlanértékelés kapcsán a pénzügyi intézményektől elvárt belső szabályozásokat, ráadásul az értékbecslőkkel szemben részletes szakmai és etikai követelményeket is megfogalmaztak.

Egy minimum 5 százalékos piaci részesedésű hitelintézet esetében a jegybank elvárja a nem teljesítő hitelek (NPL) kezelésére egy külön bizottság létrehozását. Erre azoknak a bankoknak kell kiemelten odafigyelniük, amelyeknél a nemfizető hitelek aránya meghaladja a 10 százalékot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást