szerző:
hvg.hu

A bank nemcsak lakást ajánl, hanem lebonyolítja a vásárlást, bebútorozza az ingatlant, és még bérlőt is keres. Éveken belül óriásira nőhet az instant ingatlanbefektetések piaca, melyért a bankoknak a fogyasztókról hatalmas adatbázisokkal rendelkező nagy techcégekkel, például a Google-lal vagy az Amazonnal kell majd megküzdeniük.

Az ingatlanszektorba még csak a digitális forradalom előszele érkezett meg, elsősorban az értékesítési platformokon és a proptech megoldásokban van jelen. A lakáshoz jutás meglehetősen komplex folyamat, éppen ezért jó kísérleti terep az ökoszisztéma-modellek tesztelésére – írja a Portfolio.

Az USA-ban és az Egyesült Királyságban például már a lakásvásárlók jelentős része nyitott arra, hogy a lakással kapcsolatos teendőket egy komplex tevékenységi körrel bíró ökoszisztémára bízza. Az első ökoszisztémák jelzáloghitelezéssel, illetve biztosításnyújtással, illetve lakáskereséssel foglalkoztak. Ahhoz, hogy teljes értékű, end-to-end ökoszisztémák jelenjenek meg a piacon, a bankoknak bővíteni kell a tevékenységi körüket, másrészt mélyíteni az ismereteiket az ügyfelek igényeit illetően – ezekről egyébként éppen a bankoknak van a legkomolyabb adatbázisuk.

A nagy techcégek ugyanakkor konkurenciát jelenthetnek a bankoknak, egyes szakértők szerint könnyen elképzelhető egy Google- vagy Amazon-platformon alapuló lakásökoszisztéma is. Mára több mint 100 banki és nem banki szervezet nyújt valamilyen lakásökoszisztéma-szolgáltatást, vagy tervezi annak kialakítását.

Ennek során nemcsak kiválasztják a megfelelő ingatlant, lebonyolítják az adásvételt, intézik a jelzálogfinanszírozást, de még a költözést és a bútorozást is megszervezik. Keresnek bérlőt, leszerződnek vele, menedzselik a háztartást és az eladást, illetve a kiköltözést is rájuk lehet bízni.
Dániában a Danske Bank, Ausztráliában a Commonwealth bank, Kínában a Ping An biztosító Amerikában a Bank of America dobott piacra ökoszisztéma-termékeket, melyek online és appon keresztül érhetőek el, de nem pénzügyi szereplők is beléptek már a piacra, mely a Mckinsey Global Ecosystem csoportja által 2025-re 3800 milliárd dollárra becsült piaci bevételt fog elérni.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

A Lánchidat kémleli a kockásfülű nyúl

A Lánchidat kémleli a kockásfülű nyúl

Már van, ahol elkezdett havazni

Már van, ahol elkezdett havazni

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?