Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Nem írt ki közbeszerzést egy munkára a Hungaroring, pedig kellett volna. A cég szerint véletlenül nézték el a közbeszerzési törvényt, a megbízást ráadásul megversenyeztették, és amúgy úgyis azok jelentkeztek volna a közbeszerzésen, akiket versenyeztettek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) kétszer 4 millió forintra bírságolta a Hungaroring Sport Zrt-t, mert a cég közbeszerzés kiírása nélkül szerződött le 235 millió forintért nézőtér fejlesztési munkákra 2019 tavaszán – derül ki a Közbeszerzési Hatóság határozatából. A Hungaroring az egyik bírságot a közbeszerzési eljárás miatt kapta, a másikat pedig azért, mert a döntés meghozatalakor az eredeti állapot már nem volt helyreállítható.

A vizsgálatot a Miniszterelnökség Közbeszerzési Ellenőrzési Főosztálya indította hivatalból, miután a Hungaroring a kötelező, évenként kétszeri adatszolgáltatás keretében megküldte a közbeszerzési értékhatárt el nem érő szerződéseit. Azonban ez a szerződés az uniós értékhatárt ugyan nem érte el, de a hazait igen, ráadásul a cég a beruházást teljes egészében az innovációs minisztériumtól kapott támogatásból finanszírozta.

A Hungaroring az eljárásban lényegében azzal védekezett, hogy eddigi beszerzései nem tartoztak a közbeszerzési törvény hatálya alá, ezért benézték a vonatkozó jogszabályhelyet, azt hitték, nem kell közbeszerzést kiírniuk. A cég azzal is indokolta a hibát, hogy

rendkívül szűk határidő állt rendelkezésére az eljárás lefolytatására, különös tekintettel a támogatási szerződés időbeli hatályára, az időjárási körülményekre, a sportrendezvények időbeli ütemezésére.

A Hungaroring nemcsak a versenyzőket, a szurkolókat is próbára teszi

A kedvencek látványának az eufóriája, az autók mellbevágó hangja és a lelátók közösségi élménye nyilván elhomályosítja a kényelmi szempontokat, de tény, hogy a Hungaroring már jó ideje retró hangulatot áraszt.

Ezen felül a Hungaroring előadta, hogy közbeszerzést ugyan nem írtak ki, de versenyeztették a szóba jöhető vállalkozásokat, és egyébként is, ha kiírtak volna közbeszerzést, arra úgyis csak azok a cégek jelentkeztek volna, akiket meghívtak az eljárásra. Mindez természetesen nem hatotta meg a KD-t, a közbeszerzési szabályok megsértésének tényét ugyanis mindez nem befolyásolja.

A megbízást egyébként a Bont-Tör Építőipari Zrt. kapta, a cég állítása szerint jóhiszeműen vállalta a munkát.

Megszólalt egy büfés: ezért olyan drága minden a Hungaroringen

Egy büfés szerint mindenki belekényszerül a túlárazásba, mert három nap alatt milliós helypénzt kell kifizetniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!