szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A régi indóház állapota leromlott, és az elmúlt években elvesztette a funkcióját. A 130 éves épületbe kiállítóhelyet és kulturális központot tervez a Közlekedési Múzeum.

Százmillió forintból kezdődhet meg a kelenföldi állomásépület műszaki állapotfelmérése és rekonstrukciójának tervezési folyamata. Az épületben a volt Északi Járműjavító területén újjászülető Közlekedési Múzeum felépítésének ideje alatt is kiállításokat és programokat terveznek – közölte a múzeum.

Az újratervezést a Közlekedési Múzeum megbízásából az Építész Stúdió végzi. Az állomásépület átalakításáról szóló döntést és a támogatás mértékét tavaly októberben jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"A 130 éves épületben létrejövő új kiállítóhely és kulturális központ abban is segít majd, hogy kisebb kiállításokkal abban az előttünk álló néhány évben is meg tudjunk jelenni Budapesten, ameddig az új kőbányai otthonunk elkészül. Utóbbin a kelenföldi munkákkal párhuzamosan, ugyancsak friss kormánydöntésnek köszönhetően szintén gőzerővel dolgozunk" – idézik Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját.

A régi kelenföldi indóház, melyet a MÁV korábban bezárt, eredeti, vasúti funkcióit az elmúlt években elvesztette, a 4-es metró átadása óta a jegyvásárlást és egyéb vasúti szolgáltatásokat fokozatosan az aluljáróba helyezték át. A múzeum terve az, hogy a bezárt épületbe kulturális és közösségi funkciókat hoz létre, illetve egy olyan vasúti kiállítóhelyet alakít ki, amely tematikus programokkal, kiállításokkal, terepasztalokkal, valamint a múzeum világhírű vasútmodelljeivel méltó funkciót ad a régi állomási épületnek.

A közlemény szerint az épület állapota rendkívül leromlott, a műszaki állapotfelmérések után derül majd ki, hogy mekkora összegből és mikorra menthető meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját

Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Óriáskígyót találtak az út menti árokban Dunaharasztiban

Óriáskígyót találtak az út menti árokban Dunaharasztiban