szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egy Fidesz-közeli üzleti kör az évek során rendkívül jutányos áron felvásárolta a híres-hírhedt Szelényi-ház lakásainak jelentős részét az önkormányzati bérlőkön keresztül – az önkormányzat hathatós együttműködésével.

Az évek során huszonkét lakást vásárolt fel az erzsébetvárosi Király utca 15.-ben a Király MP Kft., amelyek közül húsz dupla kedvezménnyel került a korábbi önkormányzati bérlők tulajdonába, és tőlük postafordultával tovább a céghez. Az ingatlanok hivatalosan becsült forgalmi értéke 341,5 millió forint volt, amiből 225 milliót engedett el az önkormányzat. A HVG által megszerzett dokumentumok alapján tíz esetben a Király MP már a vásárlás egyösszegű befizetését is maga intézte a bérlő helyett. A Király MP előtt a fideszes Vattamány Zsolt polgármester vezette kerület nyitotta meg a kaput. 2013 tavaszán az önkormányzat testületi ülése három tartózkodással úgy döntött: nem adható el a bérlőknek olyan ház, amelyben minden ingatlan kerületi tulajdonban van – hacsak az a ház nem a Király 15., mert annak lakóival kivételt tettek, ők tulajdonossá válhattak.

A Király MP-t (amelynek volt egy bérleménye a házban) 2013-ban vásárolta meg Tóth Endre vállalkozó. A biznisz ráfizetésesnek tűnt, hiszen a cég 58,5 millió forinttal tartozott az önkormányzatnak az általa bérelt üzlethelyiség után. A tartozásból 38,5 milliót azonban a Vattamány Zsolt vezette önkormányzat elengedett, ami miatt feljelentés született, de a hatóságok nem találtak jogsértést. Pedig fogas kérdés, mire ez a nagyvonalúság. A fennmaradó 20 millió forintot mindenesetre a Király MP nevében az a Dr. Bátorfi Consulting helyezte letétbe 2013. június 17-én, amely családi cégükön keresztül Bátorfi Béla és felesége tulajdonában áll. A férfit „Orbán Viktor fogorvosának” szokták nevezni, bár üzletemberként aktívabb, mint fogorvosi fúróval a kezében.

150 évvel ezelőtt a Király utca 15.-ben, avagy a Szelényi-házban fogadta a vendégeit a Kék Macska, amely dalcsarnoknak hirdette magát, de valójában a gyorsan polgárosodó Pest egyik első bordélyháza volt. Százötven év eltelt, de még mindig ez a főváros egyik legfrekventáltabb része.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG Fókuszban rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: Egyre több amerikai tagállamban nem elég a kórházi ágy és az orvos

Koronavírus: Egyre több amerikai tagállamban nem elég a kórházi ágy és az orvos

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Kínában vezet számlát Donald Trump cége