szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Semjén-féle vadászati kiállítás és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is az 55 milliárdból felújított Hungexpóban kap helyet idén szeptemberben, ahol azonban félkész épületek és eltelt határidejű ígéretek fogadták az Átlátszó oknyomozó portál helyszínre látogató munkatársát.

Tavaszra elkészül a Hungexpo 55 milliárdos felújítása – ígérte Kovács Zoltán, az Egy a természettel vadászati kiállítás és az ahhoz kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos tavaly nyáron. Az építkezés azonban késésben van – írja az Átlátszó, miután félkész épületeket találtak az idén szeptember 25. és október 14. közé tervezett rendezvény helyszínére látogatva.

A Hungexpo revitalizációs programja egyébként a 2019. szeptemberi alapkőletétellel kezdődött meg. A tervek szerint 2021-ig nettó 55 milliárd forintból felújítják és korszerűsítik a meglévő pavilonokat (A, B, D, G, F), valamint megépítenek két új kiállítási csarnokot (D1, D2), egy új fogadóépület (F1) és egy kongresszusi központot (CK).

Mint írják, az új kongresszusi központ előtt egy kihelyezett tábla azt írja, hogy annak várható befejezése 2020 decembere volt. A tábla mögött viszont egy olyan épület áll, amelynek még teteje sincsen. Hasonló állapotban találták az épületegyüttes többi elemét is. A fogadóépület látványtervét mutató tábla ráadásul azt írja: az épület kivitelezése várhatóan csak 2021 decemberében fejeződik be.

A beruházást az Expo Park Kft., a Hungexpo területének állami tulajdonosa végzi, de a kész fejlesztések üzemeltetője a Hungexpo Zrt. marad, amely a francia GL events cégcsoport tulajdonában van. A beruházás kivitelezője a KÉSZ Zrt., melynek alapítója Varga Mihály (aki nem azonos a pénzügyminiszterrel). A projekt terveit a Finta Studio Kft. készítette. A projekt kormányzati felelőse pedig Fürjes Balázs államtitkár.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2017-ben írta alá a 2021-es vadászati kiállításról szóló megállapodást a nemzetközi vadászszervezettel, amiben azt állt, hogy a kormány 387,5 milliót költ a rendezvényre. Az Átlátszó összesítése szerint – a Hungexpo 55 milliárdos, az előkészítés 10 milliárdos, és a reklámozás 2 milliárdos költségével együtt – jelenleg 67 milliárdnál áll a számláló.

A Hungexpo lesz egyébként a koronavírus miatt szintén 2021. szeptemberére halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszíne is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Semjén Zsolt mondott pár indokot a tízmilliárdos vadászati kiállításra

A vadászati világkiállítás nem drága, mert lesz más kiállítás is a helyszínén, ráadásul az 1971-es kiállítás Semjén Zsoltnak nagy élmény volt. Az egyházak támogatása ötszörösére nőtt. A KDNP elnöke szerint a magánéletében mindenki azt csinál, amit akar, de ebből nem formálhat politikát.