XII. századi fürdőt rejtettek egy spanyol tapasbár falai

XII. századi fürdőt rejtettek egy spanyol tapasbár falai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cervecería Giralda tulajdonosai csak legendának hitték, hogy az építmény valaha egy fürdőnek adott otthont.

Egy gazdagon díszített, XII. századi közfürdőt rejtenek a dél-spanyolországi Sevilla egyik népszerű tapasbárjának falai.

A sevillai székesegyház mellett 1923 óta működő Cervecería Giralda tulajdonosai tavaly nyáron határozták el, hogy belevágnak az étterem régóta tervezett felújításába. Noha egy helyi legenda és egy furcsa történelmi dokumentum szerint a bár helyén egykor egy hammám (a török és arab térségben elterjedt közfürdő) állt, az emberek többsége úgy vélte, hogy a Giralda múltidéző külsejének az az oka, hogy Vicente Traver építész neomudéjar – a mór és iszlám építészet jegyeit felelevenítő – stílusban álmodta meg az épületet az 1920-as évek elején.

Antonio Castro, a tapasbár egyik tulajdonosa szerint a fürdő felfedezését annak köszönhetik, hogy egy régészt, Álvaro Jiménezt is bevontak a felújítási munkálatokba. Az archeológus ismerte ugyan a helyi szóbeszédet a régi fürdőről, de nem hitt benne. Tavaly nyáron aztán a mennyezet gipszvakolatának bontása közben egy nyolcágú csillag alakú tetőablakot fedeztek fel, amiből azonnal tudták, hogy mire bukkantak.

A további munkálatokkal felszínre kerültek a geometriai formákkal és nyolcágú csillagokkal díszített falak és a különböző formájú tetőablakok.

A XII. századi fürdő egy olyan időszak emlékét őrzi, amikor az Almohádok – berber eredetű középkori muszlim uralkodódinasztia – uralkodtak a mai Spanyolország, Portugália és Észak-Afrika nagy területein. Noha a mészvakolat egy részét még el kell távolítani, a munkálatoknak hála a hammám új életre kelt és a Giralda két-három héten belül újra megnyitja a kapuit.

Hozzászólások