szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A paneleket még mindig gyorsan viszik, a téglalakások eladásához viszont több időre van szükség országos átlagban.

Érezhetően lassabban lehet eladni a lakásokat, a családi házak piacán azonban nincs lassulás, sőt: Pest megyében, jellemzően a fővárosi agglomerációban az elmúlt tíz évben soha nem lehetett ilyen gyorsan értékesíteni ingatlant – mutatta ki az Otthon Centrum piaci elemzése.

Pest megyében 11 százalékkal rövidült az értékesítési idő, Budapesten viszont nőtt a forgási sebesség. A külső pesti kerületekben átlagosan 124 nap alatt lehet értékesíteni egy családi házat, míg a megyei jogú városokra öt-öt és fél hónap a jellemző, a kisebb településeken pedig fél évnél hosszabb idő kellett egy családi ház értékesítéséhez.

Az ingatlaniroda összesítése szerint ugyanakkor még mindig panellakást lehet a leggyorsabban értékesíteni, igaz, az eladási idő nőtt a tavalyi évben, ma már nagyjából annyi idő alatt kel el egy panellakás, mint egy téglalakás.

A belvárosban átlagosan 76 nap alatt adtak el egy panelt, míg Budán 85 napot kell várni erre. A kisebb megyei jogú városokban 105 nap, Pest megyében 112 nap, míg a kisebb városokban négy hónap, a kis településeken átlagosan 135 nap ez az érték.

A téglalakások értékesítéshez – 2014 óta először – több mint száz nap kellett, ami 25 százalékkal hosszabb időt jelent a tavalyihoz hasonlítva. Budapest belvárosában, Budán és a külső pesti kerületekben, valamint a kisebb megyei jogú városokban az átlaggal megegyező a forgási sebesség, a régió központokban és Pest megyében azonban csak 100 napot kellett várniuk az eladóknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Az építtető is csodálkozik, mi mindenen borulhat egy családi ház építésének költségvetése

Kiderülhet építkezés közben, hogy valamelyik régi tulajdonos bontási törmeléket ásott el a telken, a papírmunka sem olcsó, vagy egyszerűen rájönnek menet közben, hogy kifelejtették a számításból a kapu árát – váratlan aknákra futhat rá az, aki a saját házát építteti. Átnéztük, melyek azok a költségelemek, ahol a legtöbbek költségvetése megcsúszik, és hogy mit lehet tenni, hogy egyszerűbb legyen az építkezés anyagi oldala.