Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az is kiderült, hogy az állam képviseletében nem a vagyonkezelő, hanem a Miniszterelnökség járt el. A Cifra-malom tavaly lett a magyar államé 159 millió forintért.

A HVG írta meg, hogy közpénzből újulhat meg a tatai Cifra-malom: az állam élve elővásárlási jogával 159 millió forintért megvette a lepusztult malmot. A vásárlást a Hell-cégcsoport is megkísérelte, Tóth Róbert, a társaság korábbi vezérigazgatója lapunknak ezt azzal indokolta, hogy komolyan veszik Tata fejlesztését. Az energiaiitalokat gyártó cég egy ötcsillagos luxusszállodát is tervez felépíteni az Öreg-tó partján.

A malom eladási ügyében Popovics Judit, ellenzéki önkormányzati képviselő hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett, mivel szerinte a Hell-cégcsoportnak nem állt szándékában megvenni a malmot,

az volt a cél, hogy az állam közpénzből, a piaci árnál nagyobb összeget fizessen ki.

Azt mondta, erre utal, hogy 2016-ban ez az ingatlan nagyjából 60 millió forintért cserélt gazdát, majd 2020-ban 300 ezer eurós, azaz 110 millió forintos jelzálogjogot jegyeztek be a malomra egy luxemburgi vállalkozás javára. „Úgy, hogy négy hónap elteltével 10 százalékos kamattal, 330 ezer eurót kellett visszafizetni. A magyar állam tehát a vételár túlnyomó részét egy luxemburgi bejegyzésű offshore cégnek utalta át.”

Most a Komárom Megyei Rendőrfőkapitányság az ügyet áttette a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályához – értesült a hvg.hu. A rendőrség felvette a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel is, ahonnan azt a választ kapta, hogy

figyelemmel arra, hogy a jogügylet előkészítése és lebonyolítása során nem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., hanem a Miniszterelnökség járt el,

így az adásvétellel kapcsolatos iratokat nem tudták a hatóság rendelkezésére bocsátani.

A határozatból az is kiderül, hogy „az ingatlan adásvételi szerződés megkötésére 2020. november 09-én került sor”, ezért nyomoz tovább az ügyben az illetékességi terület szerinti nyomozó hatóság, vagyis a BRFK.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi hvg360

Közpénzből újulhat meg a tatai Cifra-malom, de nem tudni, kinek őröl majd

Komolyan veszi a terjeszkedést Tatán a Hell-cégcsoport: luxusszálloda-fejlesztése mellett malmot venne az Öreg-tó partján. Miután azt az állam közpénzből rendbe hozta. Popovics Judit összellenzéki önkormányzati képviselő hűtlen kezelés gyanújával büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen.