szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakma legrangosabb elismerése, a Pritzker-díj két olyan tervezőhöz kerül, akik csaknem 20 ezer négyzetméterrel bővítették a párizsi Palais de Tokyo múzeumot.

A párizsi székhelyű építészpáros, Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal nyerte el idén a világ legrangosabb építőművészeti kitüntetését, a Pritzker-díjat. A nyerteseket kedden jelentette be Tom Pritzker, az elismerést szponzoráló The Hyatt Foundation elnöke.

"Legyen szó magán- és szociális lakásokról, kulturális és tudományos intézményekről, közterekről és városfejlesztésről, Lacaton és Vassal mindig a már létező struktúrák fényében gondolják újra a fenntarthatóságot, olyan projekteket létrehozva, amelyek a már rendelkezésre álló elemek számba vételével indulnak" – írták közleményükben a szervezők.

Lacaton szerint a "jó építészet nyitott az életre. Nem szabad, hogy erőteljesen kifejező vagy hatást keltő legyen, hanem legyen valahogy ismerős, jól használható és gyönyörű, legyen képes csendben támogatni a benne zajló életet.

Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal
©

A páros 1987-ban alapította meg a Lacaton & Vassal-t Bordeaux-ban, majd 2000-ben Párizsba költöztette át a vállalkozást. Egyik legjelentősebb projektjük egy eredetileg a hatvanas évek elején emelt, 17 emeletes épület átalakítása volt 2011-ben. Az egyik betonhomlokzatot eltávolítva teraszokat és csodás panorámát kínáló hatalmas ablakokat alakítottak ki, hogy növeljék a lakóterületet.

A Lacaton & Vassal nevéhez fűződik továbbá a párizsi Palais de Tokyo múzeum 2012-es átalakítása is: csaknem 20 ezer négyzetméterrel növelték az intézményt, részben új, föld alatti terek kialakításával.

A 100 ezer dollár (31 millió forint) pénzjutalommal és egy bronzmedállal járó Pritzker Építészeti Díjat 1979-ben alapította a néhai vállalkozó, Jay A. Pritzker és felesége, Cindy.

(Kiemelt képünkön a Palais de Tokyo látható.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ligeti Nagy Tamás hvg360

Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"

A Kádár-kockákból felhúzott családi házas telepektől görbe út és bizonytalan ízlés vezetett az alpesi stílusú családi házig. Az egyetemi tanár-művészettörténész albumában megelevenedik a löttyintett beton, a téglatapéta, a romantikus kármentők világa.