szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs szó tartós áremelkedésről a hazai albérleti piacon. Hiába a márciusi fél százalékos emelkedés, még mindig alacsonyabbak az árak, mint tavaly ilyenkor. A piacra komoly hatással lehet a rövid távú lakáskiadásra vonatokozó szabályok várható szigorítása.

Vegyes képet mutat az albérletpiac a kínálati árak alapján. Országos szinten minimális, 0,5 százalékos növekedést regisztrált a KSH-ingatlan.com lakbérindexe, de az árak még így is 1,6 százalékkal elmaradnak a tavalyi áprilisi szinttől, amikor a koronavírus-járvány miatt fordulat állt be a piacon.

Az elemzésből kiderül, hogy idén áprilisban az országos albérletkínálat 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest: közel 21 ezer kiadó lakás és ház hirdetése szerepelt a kínálatban, és hogy a fővárosban havi szinten 0,8 százalékos volt az emelkedés márciusig, de a múlt év áprilisában lecsökkent bérleti díjakhoz képest még így is 2,2 százalékos az elmaradás.

©

A márciusban bekövetkezett bérletidíj-növekedés minimálisnak tekinthető, továbbra sincs szó tartósabb emelkedésről

– idézték a közleményben Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Budapesten a tulajdonosok által meghirdetett lakóingatlanok átlagos bérleti díja 130 ezer forint volt. A legdrágább az V. kerület volt, ahol átlagosan 170 ezer forintot kértek a lakásokért, a legolcsóbb pedig a XIX., ahol 110 ezer forintot.

©

A korábbi években a fővárosi albérletpiacon belül elsősorban a rövid távú lakáskiadás, azaz a lakáshotelezés, airbnb-zés “fellegvárának” számító VI. és VII. kerületben 135 ezer és 120 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak.

Balogh László emlékeztetett, hogy itt komoly hatással lehet a piacra a rövid távú lakáskiadás szabályainak szigorítása. Az eddig megismert, de még nem elfogadott tervek szerint az adott társasházban élők kezébe adnák a döntést, de felmerült olyan ötlet is, hogy ha egy lakásban vendégként megszálló turistákra akár hangoskodás miatt kihívják a rendőrséget a szomszédok, akkor ott korlátozhatják ezt a lakáskiadási formát. A szigorítás könnyen a hosszú távú lakáskiadás felé terelheti az itteni tulajdonosokat, ami révén a korábbi évekhez képest megfizethetőbb albérlet- és lakásárak alakulhatnak ki, és ez az elemző szerint kigyűrűzhet a külső kerületekbe is.

A megyeszékhelyek közül Debrecenben átlagosan 100 ezer, Győrben 110 ezer, Szegeden 95 ezer, Kecskeméten, Nyíregyházán és Pécsen pedig 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!