szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaly ilyenkor tapasztaltnál sokkal nagyobb a forgalom az ingatlanpiacon, de a válság előtti szinttől még igen távol állunk. Az új lakások ára nagyot nőtt, a használtaké azonban még csökkent is.

Idén áprilisban 11 250 lakóingatlant adtak el – számol be az ingatlan.com. Ez 90 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, de akkor a szigorú járványügyi korlátozások miatt szinte teljesen leállt az ingatlanpiac is, így azzal teljes az összkép, ha hozzátesszük, hogy az ingatlanpiaci forgalom közel 20 százalékkal alacsonyabb most, mint 2019 áprilisában volt.

Jól látható az átalakulás az országos lakáspiacon: a fővároson és Pest megyén kívüli lakóingatlanok iránti kereslet jelentősen erősödött. Idén az érdeklődések 43,5 százaléka érkezett a fővároson kívüli eladó használt lakásokra és házakra, miközben 2016-ban még csak 29,4 százalék volt ez az arány. Ha pedig az érdeklődések helyett az eladások számát nézzük, ott már csak minden hatodik ingatlan budapesti.

Az idén a járványhatás visszaszorulásával élénkülés jöhet az eladások számában, jelentősebb, a korábbi éveket jellemző rendkívüli drágulásra azonban országos szinten nem lehet számítani – teszi hozzá az elemzés.

Az árak korábbi látványos emelkedése jelentősen lassult. Ez a folyamat nem kizárólag a járványhatás számlájára írható, mert már 2019 második felében elkezdődött. A korábbi éveket jellemző kétszámjegyű éves drágulástól elbúcsúzott a piac, az áremelkedés üteme 3 százalékra csökkent. A múlt évben az eladott használt lakások átlagára 18,3 millió forintot tett ki, ez 300 ezer forinttal elmarad az egy évvel korábbitól. Az új lakásoknál viszont 10 százalék körüli éves áremelkedést mutat a tavalyi statisztika.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!